Miért nem hülyék a svédek?

0

Noha Magyarországon (és általában a régióban) hajlamosak azt gondolni, hogy a svédek hülyék a bevándorláshoz való hozzáállásuk terén, ez távolról sincs így – legalábbis az immár hét éve Stockholmban élő bandirepublic szerint.

Bandirepublic, akinek több posztját is olvashattátok már itt a Határátkelőn, podcast is készült vele, nemrég részt vett a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjában zajló, a társadalmi tőkéről szóló nagyszabású kutatásban.

Ennek keretében szerették volna megismerni a Svédországban élő magyarok tapasztalatait, meglátásait a magyar, illetve a svéd társadalom közötti különbségekről.

„Nagyon érzékeny ez a téma, főleg a svéd bizalmi és a magyar bizalmatlansági kultúra összehasonlítása egy Stockholmban élő budapesti szemével.

A mélyinterjú elkészítésébe nagyon vonakodva egyeztem bele, mert valóban bizalmatlan vagyok minden magyar költségvetési szervvel, intézménnyel szemben – ami már önmagában bizonyítja a kutatók hipotézisét és a korábbi kutatások eredményeit: a közép-kelet-európaiak rettentően bizalmatlanok egymással és a rendszerrel kapcsolatban.

Azért egyeztem bele mégis a beszélgetésbe, mert a hazaszeretetem adott arra némi reményt, hogy az általam nyújtott betekintés valami csekély mértékben hozzájárulhat Magyarország felemelkedéséhez.

Volt egy részben önző indokom is: belegyeztek a kutatók, hogy az interjút rögzíthetem és leadhatom az általam készített halottnak a coach podcastban, ahol a külföldi lét nehézségei mellett sokat foglalkozom a munkahelyi és egyéb válságokkal, a változtatással.

Üzenet a magyar miniszterelnöknek

A szerintem tartalmas beszélgetés végén üzentem Orbán Viktornak is, mert fontosnak tartom minél szélesebb nyilvánosság előtt elmondani, hogy a mai globális világban, ahol a legnagyobb problémák határokon, sőt kontinenseken ívelnek át – lásd: környezetszennyezés, klímakatasztrófa, a nagyvállalatok globális adóelkerülése, sőt még a migráció is, hogy többet ne említsek – a kerítések és a nemzeti kormányok korlátolt, mások ellen uszító politikája nem fenntartható.

Sokat mesélek az adásban a magyarországi tapasztalataimról, arról, hogy a politikai helyzet mennyire játszott szerepet a külföldre költözésemben.

Az interjú az intézményekbe, a rendszerbe és az egymásba vetett bizalomra van felépítve és rengeteg példát mesélek el arról, hogy Svédországban hogyan kezeli a hatalom a társadalmat.

Megosztom a tapasztalataimat egy olyan ország hétköznapjairól, ahol a hatóságok nem arra vannak kitalálva, hogy az adófizetőket szívassák, ahol nem szándékosan olyan törvényeket hoznak, amiket nem lehet 100%-osan betartani, hogy ezzel is sakkban tarthassák a lakosságot.

Elmesélem azt is, hogy mennyire korrektül állt hozzám, mint EU-s migránshoz a svéd állam, mennyi segítséget kaptam. Aztán levezetem azt is, hogy mekkora gazdasági és társadalmi hasznot hajt a befogadó ország malmára egy olyan képzett, családos, aktív bevándorló, mint én.

Azért a svédek sem hülyék, pedig olyan sokan hangoztatják ezt a nézetet. Ha meghallgatod a podcastot, akkor részletesen megcáfolom ezt a Kelet-Európában divatos tévhitet.

A bevándorlás és a svéd hétköznapok

Természetesen nem kerülhettük el a migráció témáját általánosságban sem. Átbeszéltük, hogy az én tapasztalatom szerint ez a milliós nagyságrendű, távoli kultúrából érkező tömeg hogyan változtatta meg a svéd hétköznapokat.

Kifejtem, hogy a svéd kormány a gyűlöletkeltés és az uszítás helyett próbál nagyon befogadóan kommunikálni, de egyes problémák elhallgatásával valószínűleg nagy hibát követ el, ami az egyik oka a svéd bevándorlóellenes populista párt, az SD népszerűségének.

Tudom, hogy ezek a témák nagyon megosztók, de fontosnak tartottam hallatni a hangom, mert úgy érzem a magyar kormányzati propaganda erős túlsúlyban van.

Én ebben az interjúban a saját, 7 év alatt a Stockholm felső-középosztályban szerzett három diplomás, privilegizált életem tapasztalatait osztom meg. Az egész nagyon szubjektív, az én véleményem nem általános igazság, de pont ugyanannyit ér, mint másé. Hadd hallja ezt is valaki, akit érdekel egy kérdés több szemszögből is!

A teljes adás meghallgatható itt:

Ha szívesen olvasnál még bandirepublictól vagy meghallgatnád a beszélgetéseit, akkor látogass el az oldalára!

A svédországi élet ára

(Fotó: unsplash.com/Jonathan Brinkhorst)

Share.

About Author

Leave A Reply