Miért megyünk külföldre?

0

A válasz persze adja magát, a nagyobb fizetésért, a magasabb életszínvonalért, ám hogy ez pontosan mit is jelent, az egy friss felmérésből derül ki, amely azt próbálta megnézni, meddig hajlandóak elmenni a munkavállalók a költözésben.

A Cpl friss felmérésében Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország munkavállalóit vizsgálta. Kiderült, hogy a munka érdekében történő költözés Európában csak 2016-ban közel 32 millió főt érintett az Európai Unión belül és ez a közép-kelet-európai régióban hatványozottan érződik (15%-os növekedés a költözni hajlandók körében).

A költözés megjelölt okai között legmagasabb arányban a munka vezet (35%) de mellette szorosan az új élmények és a változ(tat)ás iránti igény (30%), valamint a családi okok (20%) is szerepelnek.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

A fő ösztönző tényező a férfiaknál inkább az anyagi faktor, nőknél a lista elején az új nyelv megtanulása, az idegen kultúra megismerése is ott van. A vizsgáltak körében a magyarok voltak a leginkább motiváltak az új nyelvek megismerésében.

Karrierjében mindenki előrelépést vár a mobilitástól: jutalmak, további juttatások szükségesek a külföldi munka elvállalásához. Összesen 4% állította, hogy semmi esetre sem költözne külföldre, 3% viszont akár plusz juttatások nélkül is hajlandó bármikor áttelepülni.

A legalapvetőbb, legszükségesebb elem, amely országtól, nemtől, kortól, pozíciótól, szociális státusztól függetlenül egyformán fontos volt a munkavállalóknak: a biztonság. 85% esetében ez a gazdasági stabilitást jelentette, de a politikai biztonság szintén előtérbe került a 26 év felettiek körében.

A legtöbben 1-3 éves időtartamban gondolkoznak (33% ekkora távra tervez és csak 15% lenne hajlandó végleg kiköltözni. Érdekes módon ez az időtartam lényegesen rövidebb az oktatásban, coaching és tréning területen dolgozók esetében, és majd kétszerese az ellátási láncban dolgozók között.).

Szlovák-cseh-lengyel-magyar összehasonlításban nálunk a legalacsonyabb a fél egy évre külföldre igyekvők száma, és a legmarkánsabb az 1-3 éves kitelepülés vállalása/célzása.

Mennyi az annyi?

Az EU-s átlagkereset egyébként 2,39%-kal nőtt a 2016-os évben. Ez 1508 Eurót jelent havonta, a megelőző gazdasági év 1469 Euró/hó-hoz képest. Érdekes megfigyelni, hogy egy éles vonal mentén kettéválasztható az uniós országok csoportja, az átlag 1500 Euró kereset mentén.

14-14 ország helyezkedik el az ezt meghaladó, valamint az ettől elmaradó kategóriákban: Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia mind az utóbbiban foglal helyet.

A magyarok és lengyelek közül a legtöbben akkor költöznének biztosan, ha legalább 65%-kal növelnék fizetésüket, csehek és szlovákok esetében már az 50%-os emelés is elég lenne.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

(Fotó: TaxRebate.org.uk)

Share.

About Author

Leave A Reply