Miért megy nehezebben a német, mint az angol?

0

Túl azon, hogy nyilván a német nyelv nehezebb, mint az angol, más oka is van annak, hogy míg a magyar hatodikosok több mint háromnegyede teljesítette a tantervekben előírt szintet angolból és németből, addig két évvel később, azaz a nyolcadik évfolyamban már komoly a különbségek mutatkoztak a két nyelv elsajátításában.

Ugyanis míg angolból a nyolcadikosok közel kétharmada teljesített megfelelően, addig ugyanez a német nyelv esetében 42 százalék – derült ki az Oktatási Hivatal 2017-es idegen nyelvi mérésének adataiból.

Míg a hatodikosok A1-es feladatsort (ez a leginkább alaptudás, bemutatkozással, egyszerű kérdések megválaszolásával) kaptak, addig a nyolcadikosok A2-est (ez valamivel fejlettebb nyelvtudást feltételez).

A felmérésből az is kiderült, hogy a kistelepüléseken élők hatalmas hátrányban vannak. Míg a budapesti, németül tanuló nyolcadikosok majdnem 60 százaléka megfelelt minősítést kapott, addig a községekben élők csak 38 százalékot értek el.

Az angolnál a budapesti nyolcadikosok 80 százaléka megfelelt a mérésen, a községekben ez az arány csak 54 százalék – írta az Index.

A német nyelv dominanciája a nyugat-magyarországi régióban érthető okokból jóval magasabb, mint Budapesten, hiszen sok ottani középiskolás osztrák egyetemet választ, sőt a munkavállalók egy része is ausztriai munkahelyre ingázik.

Nyelvtudás: szégyenpadon Magyarország

Share.

About Author

Leave A Reply