Miért lesznek határátkelők a magyarok és miért térnek vissza?

0

A statisztikai hivatal kimutatása szerint a külföldön élő magyarok elsősorban a kereskedelemben és a szolgáltató szektorban dolgoznak. Akik visszatérnek, azok elsősorban családi okok miatt teszik.

A KSH legfrissebb adatai alapján elmondható, hogy a 2000 óta a kivándoroltak kilencven százaléka a 16-64 éves korosztályba tartozik. Ezen belül a 16-39 évesek között a kivándorlók aránya meghaladja az országos átlagot, a 40-64 éves korosztályban viszont elmarad attól.

Ami az iskolai végzettséget illeti, a külföldön élők 30, a visszavándorlók 41 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel, míg a népesség egészében ez az arány 22 százalék – írta a Portfolió.

A mikrocenzus adatai szerint a három legnépszerűbb célországban (Németország, Ausztria, Egyesült Királyság) él jelenleg a külföldre vándorolt magyarok 71 százaléka, a visszavándorlók esetében pedig 57% ezek közül valamelyik országból tért haza.

A Németországba vándorlók jellemzően a 40-64 éves, alapfokú és szakmunkás végzettségű férfiak közül kerülnek ki, miközben az Egyesült Királyság jobban vonzza az érettségivel és a diplomával rendelkezőket.

Ausztria és Németország főként a rövidebb távra kivándorlók körében népszerű, míg az Egyesült Királyság és a három fő célországon kívüli területek inkább hosszabb távon.

Miért mennek el?

A kivándorlók elsősorban munkavállalási céllal hagyják el az országot, jelenleg a külföldön élők 86%-a dolgozik, míg a visszatérők 66%-a nyilatkozott úgy, hogy dolgozott a másik országban.

Emellett jelentős cél a tanulás, jelenleg a kint élők 7 százaléka nyilatkozott erről, a visszatérők körében pedig 20% mondta azt, hogy kifejezetten tanulási céllal tartózkodott más országban.

KÜLFÖLDI MUNKALEHETŐSÉGEK EGY HELYEN

Míg a férfiak több mint háromnegyede dolgozni ment külföldre, addig a nők esetében ez az arány 52%, körükben jóval többen voltak külföldön tanulmányi és egyéb célokból is.

A felmérésből az is kiderül, hogy a külföldön élő magyarok elsősorban a kereskedelemben és a szolgáltató szektorban dolgoznak, mindkettő részesedése 23%. Emellett az ipar és az építőipar van még 20% felett, illetve a szakképzettséget nem igénylő foglalkozásoknál tapasztaltak jelentős arányt.

És miért jönnek vissza?

A külföldön élők harmada azt mondta, nem a végzettségének megfelelő munkakörben dolgozik, a korábbi munkatapasztalattal rendelkezők esetében pedig ez az arány még magasabb, 38 százalék.

Ez ráadásul az átlagosnál jóval nagyobb arányban volt jellemző a nőkre, a 30 év alattiakra, az Egyesült Királyságban dolgozókra, az érettségizettekre, az 1-2 évet külföldön dolgozókra, valamint a mezőgazdasági és ipari foglalkozásúakra.

Ami a visszavándorlást illeti, az most kiderült, hogy a visszatérők 37 százaléka ezt családi okokkal indokolta. Valamivel több mint a negyedük (27 százalék) azt mondta, hogy teljesült a kitűzött célja, 22 százalékuk anyagi, szakmai vagy tanulmányi okok, 14 százalékuk pedig egyéb okok miatt döntött a hazatérés mellett.

Mitől függ a külföldi boldogulás?

(Fotó: pixabay.com/Alexas_Fotos)

Share.

About Author

Leave A Reply