Miért költöztél épp abba az országba, ahol élsz?

0

Sok minden lehet hatással arra, melyik országot választjuk határátkeléskor. Jellemzően a megkereshető pénz dönt, esetleg a nyelvtudás, a munkalehetőség, az otthontól való távolság, a szerelem vagy esetleg csak a szerencse – a mai poszt egyfajta beszélgetés kezdete is lehet arról, ki miért éppen oda költözött, ahova.

„Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de nem volt Nagy Terv. Egyszerűen ez egy nagyon elbűvölő, érdekes hely, ami idővel beléd eszi magát és minden évvel egyre jobban szereted.

Ahogy az ember öregszik, természetesen megváltoznak a prioritások és olyan dolgokat kezdünk értékelni, ami egyetemistaként vagy huszonévesként nem számított.

Kezdve a város, a természet, a hely szeretetével, amiből aztán kinő a munkaerőpiac, a munka-magánélet egyensúlyának megbecsülése. Ki tudja, mit hoz a jövő?”

Ezeket a sorokat egy külföldieket tömörítő zárt Facebook-csoportban olvastuk (az ország és a város voltaképpen mindegy is), és a határátkelés egy klasszikus példáját mutatja be: ahogyan az ember egyetemistaként, vagy fiatalként kalandvágyból elköltözik egy országba, hogy aztán az évek során az egyre mélyebben a részévé váljon, mígnem egy nap azt veszi észre, hogy ott ragadt.

Akik régóta követik a Határátkelőt (vagy vannak külföldön élő ismerőseik), nyilván sokszor találkoztak azzal, hogy „egy-két évre jöttünk, ennek 8-10 éve”. Alighanem rengeteg magyar él ma úgy, immár jó pár éve külföldön, hogy eredetileg csak egy-két évre ment, kilábalni az anyagi nehézségből, egy kis pénzt összegyűjteni, amiből otthon meg lehet venni egy lakást vagy elindítani egy vállalkozást – csak aztán éppen teltek az évek, ők pedig ott maradtak.

Nyilván a leggyakoribb válasz az, hogy valaki azért költözött egy adott országba, mert ott ajánlottak munkát, esetleg annak az országnak a nyelvét beszélte.

Aztán ott vannak a kalandvágyók, akik egyszerűen ki akarják próbálni magukat. „A családom egész életemben túlságosan óvott és féltett. Aztán amikor 2012-ben befejeztem az egyetemet, minden meggyőző erőmet bevetettem és sikerült.

Az első percben otthon éreztem itt magam, amúgy igazán. Megnyugodtam és ez a mai napig tart. Boldog vagyok, hogy ez a döntés és ez a hely esélyt adott arra, hogy az legyek, aki mindig is szerettem volna lenni és annak szentelhessem az életem, amit szeretek.

Persze vannak dolgok, amiket sosem fogok megérteni, ilyenkor az ember csak alkalmazkodik, aztán úgy csinálja a dolgait, ahogy szeretné. Imádom a szabadságot” – fogalmazott egy másik hozzászóló.

Aztán persze akadnak (és nyilván ők vannak többen), akik hosszas mérlegelés után választanak, figyelembe véve az adott ország vagy város egészségügyi és oktatási rendszerét, a biztonságot, az életszínvonalat és a megélhetési költségeket.

Hat ok

Nyilván akármennyi okot fel lehet sorolni arra, miért költözik valaki külföldre. Lehet több, vagy kevesebb, de például ezen összeállítás szerint éppen hat van.

1. Munka

Nincs nagyon rajta mit ragozni, a legtöbben nyilván azért mennek, mert többet tudnak keresni egy másik országban, jobb a megélhetés.

2. A család megélhetése

Ehhez elég szorosan kapcsolódik az, amiért megint csak sokan mennek (akár egyedül) külföldre: biztosítani a család megélhetését. Nem kis árat kell ezért fizetni, hiszen ilyenkor a család szétszakad – és csak remélni lehet, hogy ez az állapot minél hamarabb véget ér.

3. Tanulás

Sokan mennek külföldre tanulás céljából, amiben sokat segítenek különböző európai uniós programok is. Ilyenkor az ember elmerül egy új kultúrában, és az ember személyisége is olyan irányba fejlődhet, amire korábban nem feltétlenül számított.

4. Levegőváltozás

Az is előfordulhat (bár ez alighanem magyarok esetében ritkább), hogy valaki egyszerűen azért megy külföldre, mert szeretne mást megtapasztalni, egy kis levegőváltozást, kisvárosból nagyba, vagy éppen fordítva költözne.

5. Újrakezdés

Van az úgy, hogy az ember kalandvágyból, az újrakezdés reményében vág neki a határátkelésnek, vagy egyszerűen csak be akarja bizonyítani magának, hogy képes megállni a saját lábán.

6. Szerelem

Ilyenre is láttunk már példát, nem is egyet: valaki beleszeret egy másik ország szülöttébe és odaköltözik hozzá. Ennek az élethelyzetnek is megvannak persze a maga szépségei és nehézségei egyaránt, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a beilleszkedés olyan könnyen megy majd, ráadásul nem csak egy új országba, kultúrába kell beilleszkedni, hanem egy új családba is – ami meg is könnyítheti, de meg is nehezítheti a helyzetet.

Miért költöznek külföldre a magyarok?

Share.

About Author

Leave A Reply