Miért keres többet a német pénztáros, mint a magyar?

0

A kérdés Magyarország európai uniós csatlakozása óta szinte állandóan napirenden van, érthető módon, hiszen adott esetben mindketten ugyanannál a láncnál végzik ugyanazt a munkát, a fizetésben mégis hatalmas különbségek vannak.

Bármelyik osztrák vagy német kiskereskedelmi lánc pénztárosa (hogy maradjunk ennél a példánál) ugyanazt csinálja Magyarországon, mint mondjuk Ausztriában, mégis negyedannyit keres.

Ugyanígy mondjuk az Audi vagy a Siemens magyarországi mérnökei sem feltétlenül bénábbak, mint a németek, de fizetésük jellemzően nekik is elmarad a nyugati színvonaltól, még ha nem is annyira látványosan, mint a pénztárosé.

Szívesen dolgoznál külföldön többszörös pénzért? Lehet, hogy egy kattintásra a megoldás!

Ám a bérkülönbségek forrása nem az egyének szintjén keresendő. A Lidl-pénztáros nem azért keres kevesebbet, mert rosszabb munkát végez, mint a német kollégája, vagy mert esetleg a Lidl direkt kizsákmányolja és megalázza a magyar munkaerőt, csak mert magyar.

Hanem azért, mert Magyarországon jóval kevesebb az Audi- és Siemens-mérnök, mint Németországban, és az Audi meg a Siemens profitja sem hozzánk csordogál, hanem német zsebekbe – írta az Index.

A gazdaság teljesítménye és ebből fakadóan az adott ország életszínvonala ugyanis jellemzően nem a Lidl-pénztárosok teljesítményétől függ, hanem a nagy és tőkeerős cégekétől, illetve a magasan képzett és nemzetközi szinten versenyképes munkát végző dolgozókétól.

Ha egy ország erős, magas hozzáadott-értékű exportszektorral bír, akkor több pénz fog befolyni hozzá, a több pénzből pedig, többet lehet költeni. Ahol viszont többet költenek, ott az árak és a bérek is emelkedni fognak.

Hiszen ha Günther nevű Audi-mérnökünk 3 helyett 5 euróért is megveszi a szalámit, akkor a Lidl hülye lenne nem 5-ért adni. Ahogy a fodrász is inkább 20 helyett 30 euróért fogja vágni a jól kereső Günther haját, mert Günther meg tudja fizetni. Így a fodrász is jól fog keresni, a Lidl-pénztáros pedig el fog gondolkodni rajta, hogy inkább letesz egy OKJ-s tanfolyamot, és elmegy fodrásznak, mert az jobban fizet.

Emiatt viszont a Lidl inkább fizet többet a pénztárosnak, mert nem akar munkaerő nélkül maradni. A Lidl pedig megteheti, hiszen Günther sok drága szalámit vásárol, mert van pénze, hiszen a kínaiak ezerrel vásárolják az Audit.

Külföldi munkák (igen, pénztárosi is) a Határátkelőn

Share.

About Author

Leave A Reply