Miért jobb az osztrák iskola?

0

Az osztrák határ mellett meglehetősen sok magyar gyerek jár át naponta ausztriai iskolába. Hogy pontosan mennyien lehetnek, azt nehéz megbecsülni, de az biztos, hogy akik így döntöttek, azok többsége nem bánta meg.

Az osztrák iskolarendszer mellett érvelők számtalan pozitívumot fel tudtak hozni a Nyugat.hu riportjában. Például a kiszámíthatóságot (egy tanévre előre lehet tudni, mikor miből milyen dolgozat lesz), az élménycentrikusságot, a felesleges magolás hiányát, a logikusabb tankönyveket, a hatékonyabb nyelvoktatást és a gyakorlati életre nevelést (a gyerekek a suliban például főznek és barkácsolnak is), hogy csak párat említsünk.

A hatodikat végzett, 13 éves Gréta második éve jár az ausztriai Eberau iskolájába, előtte a szombathelyi Zrínyi Iskolában tanult. Magyarországon folyamatosan kudarcok érték például a német nyelvtanulásban (pedig a család legtöbb tagja beszél németül) és a tanárral is gondok akadtak.

AUSZTRIAI MUNKALEHETŐSÉGEK EGY HELYEN

„Még tanévkezdés előtt találkoztam egy szülővel, ő javasolta, hogy menjünk ki Eberauba, az ottani egyházi fenntartású általános iskolába egy beszélgetésre. Itthon már évnyitó lett volna, de megpróbáltuk” – mesélte édesanyja.

„Kint az igazgatónő elbeszélgetett Grétával. Közölte, hogy szívesen fogadnák, de a gyerekre bízták a döntést. Én csak azt láttam, hogy itthon az iskola után kedvetlen, de sosem beszélt arról, hogy mi a problémája. Magunk is meglepődtünk aztán, hogy menni akar. Ahogy később megfogalmazta, azt érezte, itthon hiába tanul, nem felel meg. Kint nehezebb volt, de mégis sikeresebben vette az akadályokat” – tette hozzá.

Amióta Ausztriában tanul kiegyensúlyozottabb és felszabadultabb lett, és noha akadnak nehéz pillanatok, meg sem fordul a fejében, hogy ismét Magyarországon járjon iskolába.

„Bécsben hajléktalanként is jobb, mint otthon dolgozva”

(Fotó: josefinum-eberau.at)

Share.

About Author

Leave A Reply