Miért jó (és miért nem) Thaiföldön élni?

0

Thaiföld egyike azoknak az országoknak, amelyek ugyan a világ másik végén vannak, mégis ehhez képest meglepően sok magyar él ott, vagy látogat oda rendszeresen. Érdekes hely, hiszen miközben meglehetősen kemény a saját állampolgáraival szemben (ha finoman akarok fogalmazni), a külföldiekre, turistákra nagyon figyelnek. Mindenesetre most Krónikás írása következik a Tíz dolog-sorozat keretében (azaz ismételten felhívnám mindenki figyelmét, hogy a sorozat természetéből adódóan a pozitívumokra koncentrál), de azért írt pár olyasmit is, ami nem tetszik neki. (A fotókat köszönöm Krónikásnak!)

#1 Éghajlat

Az év 9 hónapjában jó az idő, kellemes meleg, esős évszakban is.

#2 Emberek

A thai emberek csodálatosak, nem migránsoznak. Ha valaki bajba kerül, a thai emberek csodálatos módon segítenek. Egy példa: egy magyar ismerősömet megcsípte valami mérges állat, emiatt kissé kába lett.

Rosszul emlékezett rá, mikor megy vissza a repülőgépe. Vízumérvényességének utolsó napján ment ki a reptérre, pénze már nem volt – s ott szembesült azzal, hogy két napja elment a repülőgépe…

Megpróbált a reptéren lévő nyugati emberektől segítséget kérni, de senki nem segített s nem adott neki semmit. Egy thai vámos ment hozzá s kérdezte mi a baj? Elmondta lejár ma a vízuma, pénze nincs, a repülőt eltévesztette, s lecsukják, ha túltartózkodik, már ilyen szigorúan veszik s ki is tiltják egy időre emiatt Thaiföldről.

A vámos hozott neki enni és egy sört, majd adott neki pénzt s mondta, nyugodjon meg, ha rendeződtek a dolgai keresse őt s nem lesz megbüntetve a túltartózkodásért.

Ezután visszament a volt szállására, ott is elmondta mi történt, hívták a tulajdonost. Aki azt mondta, addig lakik ott nála, amíg kell, kap enni is, rendezze a dolgait s majd megadja. Így is lett, pár nap alatt érkezett a családjától pénz, mindent rendezhetett s nem büntették meg.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

Nekem is nagyon jó tapasztalatom van a thai emberekről, nagyon segítőkészek, érdeklődőek s nagy szívük van.  Nagyon vidám nép, sokan a munkahelyükön is táncolnak, énekelnek munka közben is.

A gyerekekkel mindig foglalkozik valaki, nem teher, sokat van a szüleivel akár a piacon, míg a szülők árulnak. Toleránsak is a más vallásúakkal is, de a melegek is itt könnyen boldogulnak, elfogadott, ha egy nőnek barátnője van vagy férfi férfival él, aki női testbe született férfiként vagy fordítva, itt megértésre talál.

#3 Ételek

Nagyon mások s nagyon csodálatosak. Általában csípősek. Pár csodás étel, amit imádok Thaiföldön: Szomtám, Pad Thai, Vörös Curry, Zöld Curry, Pan ang curry, Masaman curry, rántott hal a piacon, sült kagyló, Tom Kha Gai ez a csodás kókuszos leves, Tom Yum Kung, a rákos csodás leves, a zöldséglevesük tofuval – mind nagyon különleges, finom étel.

De ha valaki olasz vagy japán konyhát szereti, az is van. S a sok fantasztikus gyümölcs… durian, mangosztán, mangó, sárkánygyümölcs, maracuja, hihetetlen édes görögdinnyék, ananászok, a kókuszdió melynek leve a legjobb a nagy melegben, rambután stb…  ízorgia!!!

#4 A thai tengerpartok

Tengerpartok, strandok főleg a szigeteken: Ko Lanta, Ko Chang, Ko Sichang, Ko Samet s lehet sorolni… sok a snork lehetőség, csodásan tiszta víz, gazdag élővilág. A pálmafák adta árnyékok…

#5 Biztonság

Nyitva hagytam sokszor véletlenül vagy akár direkt egész nap a lakásajtót, előfordult, hogy rossz volt a zár s mennem kellett a nyelviskolába, így tárva nyitva maradt… senki semmit nem vitt el, soha.

Strandokon se kell hátúszni, lesni a csomagot. Pénz, iratok is ott voltak, órák múlva mentem vissza, semmi soha nem tűnt el. Errefelé lopni a legnagyobb szégyen. Többször előfordult elvesztettem egy tuk-tuk-ban a pénztárcám, irataim vagy egy ATM tetején felejtettem s napok múlva mehettem érte mert utaztam – s mindig előkerült, megvolt.

#6 Vallásszabadság

Keresztény vagy muszlim is gyakorolhatja vallását. Sőt a thai királyi család saját vagyonából finanszírozza a Korán thai nyelvre fordítását, kiadásait. Támogatják a mekkai zarándoklatot. A muszlimoknak nem kell vallási ünnepen a munkahelyre bemenni.

Feltűnő, hogy a katolikus egyház itt a gazdagokkal foglalkozik, nekik csinálnak iskolát a gyerekeiknek, borsos tandíjért, ahol nem bukik meg senki… s végül csak lesz diplomája valahogy. A szegényekkel a buddhisták s iszlám hívők, szervezetek, közösségek foglalkoznak.

#7 A néhai király

Nemrég elhunyt az idős király, de láthattam mennyire megbecsülik, szeretik – ugyanis ő valóban a népének élt, értük dolgozott, felemelte népét, nem elzüllesztette. Nagyon nagy tisztelet övezte már életében is.

#8 A thai emberek

Gyakorlatilag az egész népre mondhatom, miután több felé jártam, éltem évek alatt, hogy becsületes, jószívű emberek. Ha gyalogoltam, felvettek arra járók robogóval, volt, hogy a rendőrök, nehogy esetleg egy skorpió megcsípje a külföldit…  Vigyáznak ránk nagyon, figyelmesek nagyon s segítőkészek.

#9 Olcsó szállás, olcsó rezsi

Légkondis lakást, másfél szobást havi 40 000 forintért béreltem, a rezsi talán 10 000 Ft volt légkondis, meleg hónapokban.

#10 Egészségügy, biztosítás

Mindkettő korrekt. Amikor bekerültem egyszer pár napra tüdőgyulladás szövődményű influenzával kórházba, megtapasztalhattam, milyen a thai egészségügy.

Modern kórház, hamar orvoshoz kerültem, előtte vérnyomást mértek, testsúlyt, magasságot majd vért vettek s kenetet a számból, hasi panasz miatt ultrahang, mivel egyet köhögtem tüdő röntgen – s befektettek, mert úgy olcsóbb nekem, ugyanis a biztositó egy részt fizet, de nekem akkor olcsóbb a saját rész, ha befektetnek…

Egy napot töltöttem bent, kaptam infúziót, külön szobám volt, négy nővér foglalkozott velem. Az orvos egy fél óra múlva jött, mobilján (!) mutatta a röntgenfelvételem a tüdőmről s a gyulladásos részről, a vérvétel vizsgálat eredményét – vírus.

Elmagyarázta, milyen infúziót kapok, milyen gyógyszert s másnap ki is mehettem. Nem én mentem laborokba, hanem a vérem. 🙂 Ja és enni amiket kaptam, hát egy kiváló étteremben se főznek ilyen jól!

A szobában persze nagyképernyős TV volt, konyha nagy, felszerelt, az ágyon állítható a lábrész, a fejrész, bent volt egy orvosi komputer, a nővérek előttem vitték be az adatokat ott mindig, mindig mondták mennyi épp a lázam, vérnyomásom, mert azt gyakran mérték éjszaka is. Japán gyógyszereket kaptam, pont annyit amire szükség volt.

Van kórház a szegény emberek számára is, ott többet kell várni, de ugyanúgy ellátnak, a thai királyi család ugyanis iskolákat, kórházakat finanszíroz többek között. Éves biztosításom kb. 100 000 Ft-ba került.

S akkor még nem írtam a thai ügyintézésről, ami arról szól, hogy tényleg aznap, akkor elintézzék a hivatalos ügyedet a hivatalokban.

Vagy a thai nyelvről, ami nem könnyen tanulható, de jó nyelviskolák vannak, s maga a nyelv igen csodás, szótagjelentésekből építkező… az 5 tónus nekünk kicsit nehéz, de hozzá lehet szokni.

Sokan beszélnek angolul vagy értenek meg angolul dolgokat. Vagy hogy mindenütt sok a zöld terület, csodás állatokkal lehet találkozni…

Ami nem jó Thaiföldön

#1 Forró évszak

Van 3 nagyon meleg hónap, ilyenkor én piacra is este 8 után mentem. Nagyon tűz a nap, figyelni kell a sóhiányra. Magyarországon a sok sóra kellett figyelni, itt a kevésre…

E három hónapban bizony kell a légkondi. Sok thai családnak erre nem telik, ők akár éjjel 1-2 óráig kint vannak ilyenkor a szabadban, sütnek, esznek, énekelnek.

#2 Külföldiek lehúzása

Bangkokban illetve az üdülős részeken külföldieknek drágábban adnak szolgáltatásokat – de aki tud thai nyelven, az már nagy előny, akkor nem farang árat kap.

#3 Balesetek

Utakon viszonylag sok balesetről hallani, gázüzemű autók balesetkor fel is robbannak, a benne ülő utasoknak nincs lehetősége kimenekülni ilyenkor.

#4 Drága italok

A sör, bor drága, viszont itt szoktam hozzá ahhoz, a sört lehet jégkockákkal is inni.

#5 Sajt, tejtermékek ritkák s drágák

És több hátrány nem jut eszembe sehogyan sem…”

Tíz dolog, amiért jó Greenwichben élni

Share.

About Author

Leave A Reply