Miért jó az izlandi nőknek és mi lesz a magyarokkal?

0

Egy ország, ahol nő a miniszterelnök, de volt már az állam és a Nemzeti Bank elnöke is nő. Ahol a bérek ellenőrizhető egyenlőségéről törvény rendelkezik. Ahol a nők már nem egyszer együtt hagyták abba a munkát, hogy érzékeltessék az országgal, hogy mi történne, ha nem dolgoznának. Igen, ez Izland. Mit tanulhat tőlük Magyarország?

Mert van mit, és egy projekt keretében tanulunk is, méghozzá a Budapesti Corvinus Egyetem és az izlandi Bifröst Egyetem együttműködésében.

Izlandon idén január elsejétől érvénybe lépett az a törvény, amely szerint a legalább 25 főt foglalkoztató vállalatoknak és kormányzati hivataloknak be kell szerezniük egy állami igazolást arról, hogy betartják az egyenlő bérre vonatkozó szabályokat. Ennek elmulasztása törvénysértésnek számít, amiért bírságot szabhatnak ki rájuk.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

Izland a világon az első ország, amely ilyen törvényt hozott, mely szankcionálja is a bérek egyenlőtlenségét – jegyezte meg a HRPortal.

Az izlandi nőkkel nem érdemes kikezdeni, hiszen már 1975-ben 90 százalékuk nemes egyszerűséggel egy napra abbahagyta a munkát, hogy megmutassák az országnak (nyilván főleg a férfiaknak), hova vezetne, ha nem dolgoznának.

Még két éve is 14-18 százalékos volt a bérkülönbség az izlandi férfiak és nők között, ami annak fényében külön furcsa, hogy az országban a nők foglalkoztatottsági aránya 83,3 százalék (az Eurostat adatai szerint az uniós átlag 64,3, a magyar 62,1).

Izlandon igyekeznek elősegíteni a nők vállalkozóvá válását, például olyan képzési programmal, amelynek nincs belépési küszöbe iskolai végzettség szempontjából, és nem szükséges, hogy már működő vállalkozása legyen a jelentkezőnek.

A cél az, hogy az ország legtávolabbi, elszigetelt területeire is elérjen a kezdeményezés és a nőket tudatos vállalkozókká képezzék.

A teljes cikket itt olvashatjátok el, kiderül belőle az is, merre halad a magyar projekt.

Befogadás svéd módra

(Fotó: pixabay.com/sollus)

Share.

About Author

Leave A Reply