Miért imádok Olaszországban élni?

0

Olaszországot sok minden miatt lehet szeretni: mást ne mondjunk ott van a táj, a történelem, az ételek és az italok, az emberek – soroljuk még? Nem soroljuk, inkább átadjuk a szót az Olaszmamma blognak, melynek szerzője egészen érdekes szempontot vetett fel.

„Nem csak Olaszország, de az olasz nyelv is imádnivaló, nincs ennél dallamosabb a világon, semmilyen másik nyelven nem lehet ilyen pompásan udvarolni, szerelmeskedni, káromkodni (rendben, ebben azért a magyar is eléggé élen jár), az olaszok akkor is énekelnek, ha épp számlát fizetnek be a postán. A nyelv egyike azoknak a dolgoknak, ami miatt imádok Olaszországban élni.

Itt van tehát egy pár csemege az olasz nyelvről. Mivel a gyerek sikeresen befejezte az olasz iskola első osztályát, így már én is túl vagyok egy tanévnyi házi feladaton, egy csomó érdekes nyelvi szabályt is megtanultam a csimotával együtt.

Szívesen dolgoznál külföldön? Válogass állásajánlatok közül a Határátkelőn!

  1. A nyelv, amit ma olaszként ismerünk, a 13. századi toszkán, egészen pontosan firenzei nyelvből származik. Évszázados viták során döntöttek arról a nyelvészek, hogy a számtalan dialektus közül ezt sztenderdizálják. Ebben természetesen hatalmas szerepet játszott Firenze gazdasági és kulturális jelentősége, különösen Dante, Petrarca és Boccaccio munkássága, valamint Pietro Bembo firenzei nyelvi kézikönyve.
  1. Olaszországban rengeteg a dialektus, a legelterjedtebb a nápolyi, amit ötmillióan beszélnek, a legkevesebben, ezren a horvát dialektust beszélik Molisében (lingua croata molisana).
  1. Az egységes olasz állam megalakulásakor, 1861-ban a lakosságnak csak alig 2,5 %-a beszélte a nyelvet, a túlnyomó többség dialektusban kommunikált. Mára pusztán 5%- a beszéli elsősorban a dialektust.
  1. Az első olasz nyelvű regény Alessandro Manzoni Jegyesek (I Promessi Sposi) című könyve, ami az örök kötelező olvasmány. Manzoni évekig írta könyvet, és csak a javításával, lektorálásával négy évet töltött el, miután Firenzében megfelelő szinten elsajátította az olaszt (Manzoni egyébként milánói).
  1. Az olasznak van néhány igazán közeli rokona: a szókincse 89%-ban a franciával, 88%-ban a katalánnal, 85%-ban a szárddal, 82%-ban a spanyollal és a portugállal, 77%-ban a románal osztozik.
  1. Az olasz a negyedik leginkább tanult nyelv a világon, ami igazán figyelemre méltó, tekintettel az ország méretére.
  1. A leghosszabb olasz szó a ‘precipitevolissimevolmente’, aminek jelentése nagyon gyorsan.
  1. Két szóban van nyolc egymást követő magánhangzó: cuoiaiuolo és ghiaiaiuolo (az első a bőrdíszművesre, vagy legalábbis olyan személyre utal, aki bőrt dolgoz fel, a második ugyanígy, kaviccsal dolgozó emberre utal) .
  1. A legtöbb – négy – egymást követő mássalhangzó a substrato (szubsztrát), sanscrito (szanszkrit), inscritto (bevésett, feljegyzett) instradare (haladni az úton) szavakban található.”

A teljes posztot még több érdekességgel itt találjátok.

(Fotó: pixabay.com/MrsBrown)

Share.

About Author

Leave A Reply