Miért hagyják ott a németek Németországot?

2

Noha Németország továbbra is a határátkelők egyik legvonzóbb célpontja, létezik egy fordított irányú migráció is, azaz németek (jellemzően fiatalok) hagyják ott szülőhazájukat, hogy máshol (érdekes módon főleg Lengyelországban és Romániában) keressék a boldogulást. Erről a minap írtunk itt, a cikkre érkezett pár érdekes hozzászólás, ezekből válogattunk most.

Németországba ugyan az elmúlt egy évben közel félmillió határátkelő érkezett, ők letelepedni szeretnének Európa egyik leggazdagabb és legerősebb gazdasággal rendelkező országában, akadnak, akik éppen ellentétes irányt vesznek, és máshol képzelik el a jövőjüket.

Ez már csak azért is meglepő, mert az iparban folyamatosan nő az igény a képzett (és fiatal) munkaerőre, márpedig a más országba költözők közül nagyon sokan éppen ilyenek.

Nincsenek kevesen: a statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint tavaly közel 800 ezren hagyták el Németországot, jelentős százalékuk német, akik külföldön jobb lehetőséget látnak képességeik kibontakoztatására.

Lássuk, kinek milyen tapasztalata van a hozzászólók közül a német elvándorlásról!

Németország túl anyagias

„Elég sok némettel dolgozom együtt és amikor megkérdeztem, miért költöztek ide, a legtöbbjüknek ugyan az volt a válasza: Németország túl anyagias. Mindenki azt nézi milyen autóval jársz, mekkora házad van. De az emberek boldogtalanok.

Magyarországon viszont mindenki „szegény”. Nincs az a kényszer, hogy gazdagabbnak tűnjenek mint amilyenek valójában, és így tudnak a boldogságukkal foglalkozni.

Egy másik német ismerősöm interneten keresztül dolgozik, helyfüggetlen a munkája és azért jött ide, mert itt olcsó a megélhetés, szépek a lányok és jók a bulik. Adót persze nem itt fizet. (Zsombor)

Időleges hullámnak tartják

A németek sokkal mobilabbak, mint a magyarok. Sokan mennek el, de sokan is jönnek vissza. Németország a ki-és bevándorlás különbözöségével évente kb. 25 ezer állampolgárt veszít. Két jelentősebb csoport van:

1. Magasan képzett fiatalok, akik karrier és új tapasztalatok miatt hagyják itt az országot: jelentős részük már a kiköltözéskor tudja, hogy vissza akar jönni. Ha az ember egy nagyobb cégnél bevállal 2-3 év külföldi munkát, ott sokszor magasabb pozícióba rakják, mint amiben itthon dolgozott, és ha hazajön Németországba, akkor itt is ilyen pozícióban dolgozhat tovább.

2. A „migrációs háttérrel rendelkező” német állampolgárok. A lengyel számok mögött is ezt gyanítom.

3. Az alacsony osztrák számot is teljesen megértem: mondj egyetlen okot a fentiekböl, ami egy németet motiválna Ausztriába költözni. A magyar számokban nyilván benne van a rengeteg német diák is, akik Magyarországra jönnek pár évre tanulni: törvénytisztelö módon sokszor lejelentik a német címüket.

Bár az egyensúly most megbillent, nem aggódnak igazán miatta: egy időleges hullámnak tartják.

(A bajormagyar)

Te ismersz olyan németet, aki elköltözött Németországból? Ha igen, miért tette és tervez visszatérni?

Share.

About Author

2 hozzászólás

  1. Katharina on

    Ismerek, magamat 😀 10 éve. És még egy pillanatig sem bántam meg. 🙂 (Ami nem jelenti azt, hogy nem hiányzik a család, a haza, a német kultúra. sőr, ezek mind nagyon hiányoznak. De idevágytam kisgyerekkorom óta és sokkal nagyobban fájt nem itt lenni, mint felvállalni a távolságot. Nekem így pont jó, bár nyilván mindenki tudja, aki máshol él, néha azért nagyon tud fájni az ember szíve. Sok ilyen németet mondjuk nem ismerek mint én, de azért akad 2 ismerősöm is, aki inkább itt maradt.

Leave A Reply