Miért éri meg egy fiatalnak Magyarországon maradni?

0

A kivándorlás mellett elég sok érv elhangzik, ám sok indokot sorolnak azok is, akik a maradás mellett döntenek. Ezek között szerepel a kockázat kerülése éppúgy, mint a család fontossága, de akár még a karrier is.

„Nevezd nyugodtan gyávaságnak, de én nem fogok beleugrani az ismeretlenbe” – mondta a 23 éves Andrea, aki nincs egyedül ezzel a véleményével. Az ELTE-n tanuló lány a hvg.hu-nak elmondta: ahhoz, hogy biztos munkalehetőség nélkül kimenjen, annyi megtakarított pénzre mindenképp szüksége van, amiből tudja finanszírozni, hogy hetekig csak munkát keres.

Addig is figyeli az álláshirdetéseket, de azt jól látja, hogy sokkal kevesebb az esélye, ha a távolból keres munkát – tette hozzá.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

A másik súlyos érv a család. Ahol például idős szülők vannak, ott elkél a segítség. „Az egyedül élő nyugdíjas apám nem szorul napi szintű ellátásra, de ha valami baj van, mégis egyszerűbb Pestről elmenni hozzá Szolnokra, mint Berlinből hazavezetni” – mondta az egyik megkérdezett.

A híroldal beszélt olyan végzős egyetemistával, aki inkább a családi cégnél kezdi a munkát, ami ugyan nem fizet olyan jól, mint a külföldi munkavállalás, de legalább biztos pénz.

Aztán vannak olyanok, akiket az tart vissza, hogy diploma után olyan munkát szeretnének, aminek van valami köze a végzettségükhöz. Ebben is lehet valami, hiszen a brit statisztikai hivatal, az ONS szerint a Közép-Kelet-Európából érkező dolgozók 40 százaléka olyan munkát végez, amelynél jobb állása lehetne a képzettsége alapján.

„Nem a kivándorlás, hanem a visszatérés lesz a kérdés”

(Fotó: pixabay.com/Anemone123)

Share.

About Author

Leave A Reply