Miért éppen Dánia?

0

A skandináv országban jó dolog egyetemistának lenni, több okból is. Például angolul tanulsz, és ami ennél is fontosabb, a valós elvárásokra készítenek fel – írták korábban egy posztban a Hova-tovább blog szerzői. Noha az írás nem friss, elegendő tanulsággal szolgál, hogy megérje elolvasni.

„Van jó pár diákközvetítő cég Magyarországon, ami arra van specializálódva, hogy a magamfajta friss érettségiseket segítség abban, hogy Dániában folytathassák a tanulmányaikat.

Nem véletlen, hogy ez jó biznisz, ugyanis abban az időben a jelentkezéshez el kellett küldeni az érettségis dokumentumokat, kellett írni egy ingyenes nyelvi tesztet (azoknak, akik nem rendelkeznek bizonyos nyelvvizsgákkal, amiket elfogadnak Európa-szerte), hogy lássák beszélsz-e angolul és még persze a jelentkezési íveket kellett kitölteni.

Igaz, hogy a szolgáltatásukért ezek a közvetítőirodák elkérnek egy bizonyos összeget, ami cégről cégre változik legjobb tudomásom szerint, de ezt az összeget az első félév sikeres befejezése után visszaküldik neked.

Jelen pillanatban ezekhez a pontokhoz még hozzácsaptak a dánok egy felvételi portált is az interneten, amin keresztül figyelemmel lehet követni a jelentkezésünket. (…)

Lényeges különbségek vannak az itteni továbbtanulás és az otthoni között, ez nem vitás. Először is a Dániai egyetemek INGYENESEK! (…)

Amiben Dánia különbözik az otthoni tanulmányoktól: kezdjük a listát azzal, hogy angolul tanulsz. Ehhez az opcióhoz (legalábbis azon a szakon, amit én néztem még anno) otthon felárat kell fizetni. Itt ez alap, mivel ugye nagy valószínűséggel nem tudtok dánul. Mivel rá vagy kényszerülve arra, hogy angolul beszélj és használd a nyelvet minden nap, fejlődni fog az angoltudásod. (…)

Otthon megszokhattuk, hogy könyvekből kell magolni és minél jobban meg tudod tanulni szó szerint, annál jobb az eredményed a vizsgákon. Ezzel ellentétben itt arra próbálnak felkészíteni, ami a való életben is várni fog. Az év nagy részében csoportos projecteket kell kidolgozni. (…)

Továbbá számítani lehet arra is, hogy minden héten kell valamiből prezentálnotok. Ez a módszer nagyon furcsa lehet azoknak, akik megszokták otthon, hogy mindent szóról szóra megtanulnak. Voltak olyan osztálytársaim, akik azt mondták, hogy így nem tudnak egyszerűen tanulni.

Szerintem ez az egyik legjobb dolog az itteni egyetemeken, ugyanis nekem elegem volt abból, hogy az én ötleteim és véleményeim egyáltalán nem számítanak az órákon, mert az nincsen leírva a könyvbe. Én felszabadítónak tartom ezt a fajta oktatási rendszert. (…)

Egy másik dolog, amiből nagyon nagy hasznunk származhat a jövőben, hogy nagyon sok országból ismerünk meg embereket. Ezek a kapcsolatok otthon is meglennének, de valószínűleg országon belül. (…)

Ha csak azt nézzük, hogy mit tanultam eddig, már biztosan ki merem állítani, hogy életem legjobb döntése volt, hogy nem otthon mentem egyetemre, hanem vállaltam a dániai kalandot minden jó és rossz oldalával együtt.”

Ennyi tehát röviden a Hova-tovább blog dániai egyetemekről szóló bejegyzése, a teljes posztot ide kattintva olvashatjátok el.

Share.

About Author

Leave A Reply