Miért énekelnek izlandiak magyar népdalt?

1

Aligha van olyan magyar, aki ne ismerné a Kis kece lányom kezdetű dalt. Aligha van olyan izlandi, aki ne ismerné az Óskasteinar című dalt. Hogy mi ebben a különleges? Az, hogy a kettő egy és ugyanaz.

A Kis kece lányom egyike azoknak az alapdaloknak, amiket minden magyar kisgyerek megismer, vagy otthon, vagy az oviban (vagy mindkét helyen) sokat éneklik.

Ami igazán izgalmas, hogy a dalnak van egy izlandi változata is – hívta fel a figyelmet az Index.

De hogyan kerül a Kis kece lányom Izlandra? Nos, mint kiderült, a Kodály-módszernek köszönhetően, hiszen egy változata szerepel egy izlandi óvodásoknak készült összeállításban.

Nem csoda, hogy az izlandiak nagy része teljesen a magáénak érzi a dalt (kb. úgy, ahogyan mi tősgyökeres magyarnak hisszük a cseremisz Egy kis malac röf, röf, röf-öt).

Szóval a Kis kece lányom / Óskasteinar alapdalnak számít Izlandon, nem csoda, hogy nemrégiben Óttarr Proppé rocksztár és politikus, valamint az akranesi Vörös Kereszt és Önkormányzat munkatársai is elénekelték – természetesen izlandiul, számolt be a Nordik Balkán blog.

Share.

About Author

1 hozzászólás

 1. A. Juhász on

  Mai komment az Origon:
  .
  korhely2016.06.15. 22:12:41
  Az egész szurkolótábor énekelhetné a “Kis kece lányom, fehérben vagyon…” c. dalt, azt minden izlandi is tudja. Hátha csatlakoznának.
  Hadd essen ki az impotens rendfenntartók meg FARE ellenőrök szeme a csodálkozástól.
  De, most komolyan, nem kellene hozzá nagy szervezés.
  http://hataratkelo.com/miert-enekelnek-izlandiak-magyar-nepdalt/
  .
  Tudnátok tenni vmit az ügy érdekében?

Leave A Reply