Mi változott a brit munkavállalásnál?

0

Január elsejével véget ért az átmeneti időszak, így az Egyesült Királyság minden szempontból távozott az Európai Unióból. Változnak a munkavállalás feltételei is, lássuk, melyek a legfontosabb tudnivalók!

2020 január elsejétől az Egyesült Királyságban munkát vállalni kívánó, uniós tagállamból érkező polgárok (így természetesen a magyarok is) ugyanolyan elbírálás alá esnek, mint bárki más.

A legnagyobb változás tehát az, hogy míg korábban az uniós állampolgárok automatikusan munkát vállalhattak az Egyesült Királyságban, addig ez péntek óta ez vízumhoz kötött, amihez pontokat kell szerezni – írta a BBC, egyúttal összefoglalva a legfontosabb tudnivalókat.

Mire adják a pontokat?

A munkavállalói vízumhoz legkevesebb 70 pontot kell szerezni. Ennek több mint a felét (40 pontot) akkor kapjuk meg, ha egy államilag is elismert munkaadótól képzettségünknek megfelelő állásajánlatot kapunk.

Az angol nyelvtudás újabb 10 pontot ér, 20 pontot kapunk arra, ha legkevesebb évi 25 600 fontot keresünk a leendő munkahelyünkön. Tehát ha tudunk angolul és kapunk egy évi legalább 25 600 fontos állásajánlatot, már össze is szedtük a szükséges 70 pontot.

Természetesen pluszpontokat is lehet kapni, például a szakterületen, vagy a tudomány, a technológia, a mérnöki tudományok vagy a matematika terén szerzett PhD-ért (előbbi 10, utóbbiak 20 pontot érnek). Utóbbival például kiválthatjuk az alacsonyabb fizetést.

Ha már fizetés: vannak területek (elsősorban az egészségügy és az oktatás terén), ahol akkor is megkapjuk a 20 pontot, ha nem keresünk 25 600 fontot, ezen esetekben elég lehet az évi 20 480 fontos kereset is.

Hogyan jelentkezhetünk brit állásajánlatra?

Online már december elején megnyíltak a jelentkezések, de bizonyos esetekben személyesen kell elmenni az erre a célra felállított központokba személyazonosságunk igazolása és a szükséges dokumentumok bemutatása végett.

Utóbbiak közé tartozhat például a brit munkaadó által kiadott igazolás, melyben vállalja a szponzorációnkat, illetve az angol nyelvismeretet bizonyító okirat.

Mennyibe kerül?

A jelentkezési díj attól függ, hány évet tervezünk az Egyesült Királyságban dolgozni, illetve az adott munkakör szerepel-e a hiányszakmák listáján.

Ha nem szerepel a listán, akkor a jelentkezési díj 610 és 1408 font között alakulhat személyenként. Emellé jön egy 624 fontos egészségügyi díj, amit egyébként visszafizetnek, ha nem kapjuk meg a vízumot.

Ráadásul azt is bizonyítanunk kell, hogy képesek vagyunk eltartani magunkat az Egyesült Királyságban, amihez legkevesebb 1270 fontnyi összeget kell tudnunk bemutatni.

Összességében ez a legrosszabb esetben 3302 font, mostani árfolyamon 516 ezer forint. Legkevesebb félmillió forint kell tehát már csak a jelentkezéshez és akkor még nem beszéltünk a kiutazásról és egyéb költségekről.

Egészségügyi dolgozók

A legnagyobb hiány talán az egészségügy területén van (pláne így, járvány idején) az Egyesült Királyságban is, nem csoda, hogy az orvosok, nővérek és más egészségügyi dolgozók gyorsított módon juthatnak munkavállalói vízumhoz.

Nem csak a gyorsaság fontos, hanem az is, hogy alacsonyabbak a bürokratikus költségek (nem kell például megfizetni az egészségügyi díjat) és nagyobb támogatást kapnak a folyamat során.

Mindez természetesen nem mentesíti őket a megfelelő szakképesítés meglététől és a fizetési elvárásokatól sem.

Mi a helyzet, ha tanulni mennék?

A külföldi diákok számára semmilyen számbeli korlátozás nincs a szigetországban folytatott tanulmányok esetében. Az új rendszerben hat hónappal azelőtt beadni a jelentkezést, hogy az ember megkezdené a tanulmányait.

Az új tanulói vízumot 2021 nyarától vezetik be, ez a diploma után két évig teszi lehetővé a szigetországban maradást. A PhD-zők esetében ez három évre emelkedik

Mindenkinek kell a vízum?

Nem, hiszen azok, akik legkésőbb az átmeneti időszak (azaz 2020 vége) előtt már az Egyesült Királyságban éltek és megtették a megfelelő lépéseket, mentesülnek a vízumkötelezettség alól. Nekik 2021. június 30-ig van idejük a letelepedett státusz megszerzésére.

Bizonyos területekre nem az általános szabályok vonatkoznak, így van Globális Tehetség, Feltaláló és Start-Up vízum is, mellyel a kormányak saját bevallás szerint az a célja, hogy az Egyesült Királyságba vonzza „a kivételes tehetségeket és azokat, akik a mérnöki tudományok, a tudományos élet, a technológia és a kultúra terén kivételes tehetséget mutatnak”.

2020 ismeretlen hősei: a postások

(Fotó: pixabay.com/jarmoluk)

Share.

About Author

Leave A Reply