Mi változik a svájci állampolgárság megszerzésében?

2

A kérdés nem kevés embert érint (nyilván köztük magyarokat is), hiszen a 8,4 milliós népességből több mint 2 millió, azaz csaknem 25% a külföldi, noha egy részük már Svájcban született. A bevándorlás folyamatos, 2016-ban 90.000-nél többen érkeztek az országba – írta a Svájc és más blog, aztán pontokba foglalta, mi változik jövő év január elsejétől.

„A legfontosabb tervezett változtatások 2018. január 1-től röviden:

egységesítik a kantonok eljárásrendjét (helyi, kantonális és szövetségi szinten is rá kell bólintani egy állampolgársági kérvény elfogadására és ha a kanton-szintű feltételek nem egységesek, nincs esélyegyenlőség a kantonok között)

a jövőben nem lesz elegendő a nyelvtudás szóban való bizonyítása, írásban is bizonyítani kell – szóban minimum B1-es szinten, írásban A2-es szinten kell majd tudni

az eljárási díjat előre kell majd kifizetni

konkretizálni fogják, hogy pontosan milyen feltételeknek kell megfelelni az állampolgárság megszerzéséhez (földrajzi, történelmi, politikai, kulturális alapismeretek, részvétel a közösségi és kulturális életben, svájciakkal való kontaktus lesz az alap elvárás)

ezentúl előbb a letelepedési engedélyt (C Bewilligung, Niederlassungsbewilligung) kell megszerezni, csak ezután következhet az állampolgárság

legalább 10 éven át kell a kérvényezést megelőzően Svájcban élni, ebből az utolsó 5 évből legalább hármat ugyanazon a településen

a 8-18 év között Svájcban eltöltött életévek duplán számítanak (legalább 6 évnek kell lennie)

a kantonális és helyi minimális Svájcban töltött idő harmonizálása (min. 2, max. 5 év)

el kell tudnia tartani magát a kérvényezőnek, nem élhet szociális segélyből a kérelem benyújtását megelőző 3 évben

nem lehet tartozása

nem szerepelhet a bűnügyi nyilvántartásban – Strafregisterauszug is szükséges, ami ezt bizonyítja (VOSTRA) (…)

Ha szívesen dolgoznál külföldön, akár Svájcban, keress állást a Határátkelőn!

Miért hasznos a svájci állampolgárság a Svájcban élők számára? Mert pl. az évente 4-szer megrendezésre kerülő népszavazásokon csak a svájci állampolgárok vehetnek részt.

Svájcban a demokrácia, a nép döntése a mindennapi élet része. Kisebb-nagyobb dolgokban a nép dönt, legyen szó iskola építéséről, utak felújításáról, autópályamatrica-áremelésről vagy olimpia rendezésről.

Aki itt él, egy idő után szívesen maga is beleszólna abba, hogy mi történjen a környezetében. Ez azonban csak svájci állampolgároknak adatik meg.”

Olvassátok el az eredeti posztot is, sok fontos link és érdekesség van benne.

Share.

About Author

2 hozzászólás

Leave A Reply