Mi történne, ha mégis lenne újabb Brexit-népszavazás?

0

Nos, induljunk ki abból, hogy jó eséllyel nem lesz még egy referendum azelőtt, hogy a britek kilépnének az Európai Unióból. Azonban mégis érdemes kicsit eljátszani a gondolattal, hogy mi történne, ha lenne, a forgatókönyvek ugyanis meglehetősen sokfélék lehetnek.

A helyzet ugyanis úgy áll, hogy nagyon sok múlna azon, miként bonyolítják le a szavazást és hogyan számolják össze a szavazatokat – írta a Qubiton Kabos Eszter, az Oxfordi Egyetem mesterszakos közgazdaságtan-hallgatója.

Ez azért van így, mert a Brexit-pártiak annyira megosztottak, hogy egy egyszerű népszavazás azzal járhatna, az EU-ban maradást támogatók győznek, így az ország az Európai Unió tagja marad.

KÜLFÖLDI MUNKALEHETŐSÉGEK EGY HELYEN

Nagyon röviden: három lehetőség van, a puha Brexit (az ezt támogatók megtartanának bizonyos EU-hoz köthető szabályozásokat), a kemény Brexit (az ebben hívők minden kötelezettségtől szabadulnának) és a Brexitet teljes mértékben ellenzők (no Brexit).

Egyszerű szavazás

A The Economist és a YouGov közös közvéleménykutatása szerint ha a megszokott módon menne a voksolás (azaz mindenki egy verzióra szavazhatna), akkor az EU-ban maradás nyerne.

Preferencia-sorrendet felállító szavazás

Ha viszont több változatot is be lehetne jelölni méghozzá preferencia-sorrendben, és egyik opció sem kapja meg az első szavazatok több, mint 50 százalékát, akkor azt az opciót zárják ki, amelyik a legkevesebbszer volt megjelölve első helyen.

Ezeket a szavazólapokat azonban nem dobják ki, hanem a rajtuk lévő második preferenciához adják hozzá a számukat mint szavazatot. Ebben az esetben az Economist és a YouGov közös felmérése szerint a megegyezés nélküli Brexit kerülne ki győztesként.

Condorcet-módszer

Ha az eredmény megállapítására a Condorcet-módszert alkalmaznák, akkor minden lehetséges párosításban versenyeztetnék az opciókat, és megszámolnák, hogy melyik hányszor nyer. Így összesen három szavazásra kerülne sor, de mindegyiken csak két opció szerepelne a választólapon. Ekkor végső soron a megegyezéses, puha Brexit kerülne ki győztesként a versenyből, amit egyébként a legkevesebben preferálnak, de bizonyos értelemben ez a „középső” opció.

Gary Lineker is újabb Brexit-népszavazást szeretne

Share.

About Author

Leave A Reply