Mi tesz egy jachtot luxushajóvá?

0

Már régen nem csak arról van szó, hogy a Karib- vagy a Földközi-tengeren kényelmesen utazgassunk (vagy utazgasson, akinek van rá pénze) a jachtunkon. A megrendelők egyre többet akarnak a hajóikra, nemcsak bárt és nagy társalgót. Néha egészen egyedülálló kívánságaik vannak – ezek közül szemezgettünk.

Swarovski kristályokkal kirakott belső tér

Meglepően gyakran kérnek ilyen dizájnt, ami azért erősen ízlés dolga, mert könnyen giccsbe fordulhat. Mindenesetre a legutóbbi ilyen szuperjacht a CADET V az Ilumentől. A Stefano Curto tervezte 28 méteres hajón azért nagyjából sikerült kordában tartani a csillogást.

Drónelhárító-rendszer

A magánszféra és a biztonság nagyon fontos lett, amióta a drónok megfizethető technológiává léptek elő és használatukat nem megfelelően szabályozzák. Nemcsak a kukkolók, de a rablók is drónokat használnak, hogy a biztonsági berendezéseket feltérképezzék a hajón. Így a drónelhárítás egyre fontosabbnak tűnik.

Merülőközpont

Egyes luxushajókat felhasználnak az óceánkutatásban is. A legkomolyabb merülőközponttal talán a tavaly vízre bocsátott Samaya nevű jacht büszkélkedhet. Minden szükséges felszerelés megtalálható rajta. Akadnak olyan hajók (például a Damen Yacht GME Changer és Power Play jachtjai), melyeke dekompressziós kamra is van.

Magasan képzett személyzet

Van olyan hajó, amelynek a személyzete a komplex pihenés segítésére van kiképezve. Egészségi szakértő vagy fitnesz edző kellene? Semmi gond. Szerezhetünk például jet-ski jogsit, megtanulhatunk merülni, de olyan hajó is van, ahol jógaedzőt vagy étkezési tanácsadót alkalmaznak.

Üvegtetős medence

A Sanlorenzo 52 méteres hajóján, a Seven Sinsen a főfedélzet medencéjének van üvegteteje. Extra üveg terasz keletkezik így, amelynek a falain és a padlóján gyönyörűen játszik a fény.

Bombabiztos üveg és rakétaelhárító-rendszer

Egy luxusjacht nagyon komoly összegbe kerül, kifejezetten nagy befektetés, nem csoda, hogy a tulajdonosok biztosak akarnak lenni minden, a hajón tartózkodó gazdag és/vagy fontos ember biztonságában. Andrej Melnyicsenko orosz milliárdos hajóján, az S/Y A-n, 40 ipari kamera, rakétaelhárító-rendszer és bombabiztos ablakok is vannak.

Víz alatti társalgó

Mióta a 83,5 méteres Feadship szuperjacht, a Savannah ilyen társalgót kapott, a megoldás igencsak divatba jött. Az idei, 75 méteres Elandessen például mintha egy üvegfolyosón át figyelnénk a víz alatti világot, anélkül, hogy az időjárás vagy a merüléssel járó vacakolás miatt aggódnánk.

Még egy jacht a fedélzeten

Néhány felfedező hajón megszokott, hogy más járművek is helyet kapnak rajta, amelyek a felfedezést segíthetik, lehetnek tengeralattjárók, helikopterek vagy földi járművek.

A Kiwi Ulysses nevű, 116 méteres szuperjachtja azonban még ezen is csavart egyet, hiszen egy másik jacht is helyet kapott rajta. A The Princess 68 3,5 millió dollárt ér és arra használják, hogy ahol a nagy merülésű ULYSSES nem tudna partra szállni, ott a vendégeket a kisebb hajóval, akár extra időjárási körülmények között is partra szállítsák.

Kis testben nagy élvezet

Share.

About Author

Leave A Reply