Mi szól Magyarország mellett?

0

A kérdés (mármint hogy egy nyugat-európai inkább Lengyelországot vagy Magyarországot válassza, ha a régióba költözne) a Quorán merült fel, és miután több érdekes és részletes válasz is érkezett (az egyiket itt olvashatjátok el), érdemes megnézni közelebbről is a kérdést.

Robert volt tanár Lengyelországban és dolgozott IT-sként Magyarországon, így aztán elég jó összehasonlítási alapja van. Lássuk, miként vélekedik ő!

“Nagyjából két-két évet éltem mindkét országban (Magyarországon Budapesten, Lengyelországban Poznanban), talán érdekes lesz egy külföldi perspektívája.

Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy sok függ attól, mik a céljaid és az elvárásaid.

Munkalehetőségek

Ami a külföldiek munkalehetőségeit illeti, a két országban hasonló a helyzet, bár a közelmúltban Lengyelország ezen a téren nagy lépést tett előre, így aztán Varsón kívül is jó eséllyel találhatnak lengyelül anyanyelvi szinten nem beszélők is munkát. Wroclaw, Gdansk és Poznan is jó célpont lehet.

Ez nem igaz Magyarországra, ahol külföldiként szinte kizárólag Budapesten találhatsz munkát, hacsak nem vagy anyanyelvi angol és hajlandó vagy kisebb városokban nyelvtanárként elhelyezkedni.

Nyelv

Mivel egyik sem az anyanyelvem, mindkettőt a nulláról kezdtem tanulni, de meglepő módon a magyar könnyebbnek, ha pár nyelvtani sémát megtanulsz, akkor rendszerszinten megfoghatóbbnak tűnik és szebben is hangzik.

Emellett a magyar nyelvtanuláshoz egész jó tananyagok vannak, míg lengyelül a legtöbb külföldieknek szánt tankönyv egyszerűen szemét. Nem csoda, hogy kemény kihívás elsajátítani, hacsak be nem iratkozol egy intenzív nyelvtanfolyamra.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

Ezen túl a magyar kiejtés (eltekintve a hosszú-rövid magánhangzókat jellemző őrületről ((a – á, o – ó, e – é, ö – ő) sokkal barátságosabb a latin nyelvet beszélők számára.

A lengyel kapcsán az első pillanattól úgy éreztem, a nyelv tele van kivételekkel és nehéz nyelvtani szabályokkal, és ez a legalapvetőbb szükségletekkel kapcsolatos mondatokra is igaz. Korábban oroszul és németül is tanultam, de a lengyel bonyolultság tekintetében viszi a pálmát.

Emberek

Nagyon nehéz általánosítani. A magyarokat általában nyitottabbnak éreztem, akik hajlamosabbak beszélgetésben elegyedni idegenekkel. Ami nem azt jelenti, hogy összességében barátságosabbak, de kicsit kevesebb erőfeszítés baráti kapcsolatot kialakítani velük.

Általánosságban a magyarok udvariasabbak, legalábbis a felszínen. A “kérem”, a “köszönöm”, a “nincs mit” a norma, gyakrabban használják, mint a lengyelek. Éppen ezért támadhat az a benyomás az emberben, hogy a kiszolgálás is jobb Magyarországon, de ha jobban megismered őket, rájössz, valójában nagyon hasonlóak: lassúak, nem túl hatékonyak, különösen a bürokrácia esetében.

Mindkét országban előszeretettel és sokat káromkodnak.

Infrastruktúra

Ezen a téren Lengyelország egyértelmű győztes, az elmúlt két évtizedben a tömegközlekedés és annak tisztasága nagyot fejlődött. Igaz, Budapestnek elég jó a közlekedése, a fővároson kívül sok régióban elavult járművek és a kommunista időkből megmaradt hálózat működik.

Ugyanakkor a lengyelek próbálják olcsón tartani a tömegközlekedést, míg helyi léptékkel mérve az Budapesten drágának számít.

Megélhetési költségek

Nagyjából ugyanolyanok. Azaz jelentősen alacsonyabbak, mint Nyugat-Európában. A primőr termékek esetében Lengyelország olcsóbb. A fizetések is sokkal alacsonyabbak, mint más európai országokban, bár arra általában elegendőek, hogy helyi léptékkel jó színvonalon élhess.

Külföldiekhez való viszony

Ez is nagyon hasonló mindkét országban. Mind a lengyeleknél, mind a magyaroknál az elmúlt években drámaian megerősödött a szélsőjobb propaganda, ami nem feltétlenül az emberek körében felgyülemlő idegengyűlöletben nyilvánul meg, sokkal inkább egy államilag szponzorált, jól látható változatban.

Már az sem igaz, hogy a “fiatalok mások”, hiszen a szélsőjobb csoportok támogatói közül sokan 20 év alattiak, különösen igaz ez Lengyelországra. A célpontok pedig jellemzően közel-keleti kinézetű emberekre (az iszlamofóbia mindkét országban központi téma), a színesbőrűekre, a zsidókra (igen, a XXI. században!), és végül minden nem helyire.

Megjegyzem, nem kell muszlimnak vagy zsidónak lenned, elég, ha annak látszol ahhoz, hogy felhívd magadra a figyelmet vagy felszítsd az ellenséges érzelmeket. Engem egyszer azért inzultáltak egy boltban, mert a szakállam és a barna hajam miatt muszlimnak néztek. Egy perui barátomat ugyanezért leköpték az utcán.

Ugyanekkor az ilyen típusú idegengyűlölet gyakoribb Lengyelországban, mert a magyarok közül sokan nem felelnek meg a szőke-kék szemű kombónak. Mindettől független rengeteg lengyel és magyar nagyon nyitott és befogadó, elsősorban a fővárosokban.

Ami más kérdéseket illet, a katolikus vallás mindenhol jelen van Lengyelországban, és sokak életét határozza meg (no és a politikát). Magyarországra ez kevésbé igaz, bár mostanában ott is erősödött ez a vonal.

Az LGBT-kérdés egész Lengyelországban ellentmondásos, valamivel elfogadottabb Magyarországon, különösen Budapesten, de sehol még csak meg sem közelíti a Madridhoz vagy Londonhoz hasonló nyugat-európai fővárosok pezsgő életét.

Ételek és időjárás

Egyértelműen Magyarország. Imádom, hogy a magyar konyha rengeteg paprikát, paradicsomot, hagymát használ, az összes pörköltjük nagyszerű. Nem mintha a lengyel konyha borzasztó lenne: a barszcz és a pirog nagyon finomak, de általában elmondható, hogy a dél-európai konyhához szokott gyomornak a magyar jobb.

A lengyelországi időjárás hűvősebb, mint a magyar (persze ha mondjuk spanyol vagy, akkor a magyar is annak tűnik majd), a budapesti nyár olyan jó, hosszú, forró és napos, mint egy mediterrán városban. A telek általában mindkét országban szürkék és nyomasztók.

Vonzerő

A hegyektől a Balti-tengerig húzúdó lengyel táj izgalmasabb a magyarnál, ráadásul akad pár csodaszép városuk is (Wroclaw, Krakow, Gdansk). Magyarország jórészt Budapestről szól (néhányan biztosan megemlítenék Pécset is), és pár érdekes hegyvidéki tájról. Én viszont nem cserélném el Budapest monumentális, de szerényen dekadens szépségét és vibrálását egyetlen múzeumszerű lengyel városra sem, de ez csak az én véleményem.

Összességében tehát a munhalehetőségek, a szervezettség, az infrastruktúra, a természet Lengyelország mellett szól, ha viszont fontosabb az időjárás, a nyelv, az emberek, akkor Magyarország a jó választás.

Külföldi állásajánlatok százai egyetlen kattintásra! Ne hagyd ki!

(Fotó: F-Zátrok Balázs)

Share.

About Author

Leave A Reply