Mi köze a határátkelőknek a választási eredményhez?

0

Látszólag nem túl sok, ugyanakkor a külföldet megjárt és onnan hazatért fiatalok (legyenek akár egyetemisták) már teljesen másként tekintenek a Fidesz kommunikációja és médiája által sokszor szidott Nyugatra Tamás Gáspár Miklós filozófus szerint.

Tamás Gáspár Miklós a Mércére írt elemzést, melyben végigveszi, szerinte mi minden okozhatta a múlt hétvégi önkormányzati választás ellenzéki sikereit. Ennek egyik oka szerinte az „összefogás” eredményessége, ami egybecsatornázta az ellenzéki szavazókat, ami oda vezetett, hogy Magyarországon október 13-án kialakult a kétpártrendszer.

A másik ok a mi szempontunkból sokkal érdekesebb.

„A lakosság többsége nem értett egyet a miniszterelnök úrral a heveny (és gyakran irracionálisan öncélú) Európa-ellenességben. (…)

Itt is túlzásnak tartotta mindenki az Orbán-médiáknak a nyugati szélsőjobboldaltól kölcsönzött frázisait holmi ökobolsevistákról, dzsenderkommunistákról, a nemzetközi buzilobbiról, feminácikról – , de a magyarországi honpolgárok többsége nemcsak evvel azonosította Európát, amelyről a többség már személyes benyomásokkal (jókkal és rosszakkal, de nem ilyenekkel) rendelkezik.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Az, hogy emigráló magyar százezrek – főleg fiatal magyar szakmunkások és fiatal magyar értelmiségiek – a lábukkal szavaztak Európa mellett, szintén tarthatatlanná tette ezt a kissé őrült propagandát.

A nyugati egyetemekről visszaáramló ezrek – ahogyan a XVII. század óta mindig – hozták magukkal a mindenkori nyugati avant-garde, az új eszmék szellemi gyakorlatát.

Az, amit Orbán miniszterelnök úr „idegennek” nevezett és neveztetett a sajtójával, a magyar alkalmazotti középosztály és értelmiség gyermekeinek hétköznapi meggyőződése, amelyet már százezrek ismernek testközelből.

Befolyásos, mobilis és tevékeny néprétegek számára az, aki nem feminista, nem híve a társadalmi igazságosságnak és nem zöld, az egyszerűen abszurd.”

A teljes cikket itt olvashatjátok el.

A Fidesz, a választás és a külföldiek

Share.

About Author

Leave A Reply