Mi kell ahhoz, hogy Magyarország utolérje Ausztriát?

2

Egy jónevű nemzetközi közgazdász szerint Magyarország jó úton halad, hogy felzárkózzon Nyugat-Európához. Ugyanakkor az is kétségtelen, hogy van, amire kifejezetten oda kell figyelni, nehogy baj legyen.

Az Euler Hermes és az Allianz globális kutatási vezetője szerint Magyarországon az eladósodottságon kívül mindenben konvergencia látható, általában véve a kelet-európai országok fantasztikusan jó munkát végeztek a reformjaikkal.

„Magyarország, Románia, Szlovákia vagy Lengyelország pontosan betartották azt, amit kértek tőlük. Éppen ezért nagyon jól jártak Európa helyreállásával a 2010-es évek elején, a válság után” – fogalmazott a Portfoliónak Ludovic Subran.

A szakember szerint Európa jól teljesít, ezek az országok pedig nagy mértékben részesülnek a növekményből, ami viszont gondot okozhat, ha túlhevül a gazdaság és erre a felzárkózásnál oda kell figyelni.

AUSZTRIAI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

„Szükséges a sikerhez egy stabil deviza is, illetve egy megfelelően finanszírozott befektetési ciklus” – tette hozzá Ludovic Subran, aki szerint a nagy kérdés az, miként lehet a felzárkózást fenntarthatóvá tenni és biztosítani azt, hogy nem marad le túl sok ember.

Magyarország felzárkózása Ausztriához attól is függ, mekkora az állami szektor, hogyan kezelik az adósságot, milyen a monetáris politika, milyenek az inflációs célok.

Magyarország esetében a számok alapján nem védik eléggé a befektetőket és nem segítik a vállalkozások alapítását. A nagy kérdés az, hogy a reformokat sikerül-e meglépni és hogy milyen okkal történnek ezek meg.

„Ha Magyarország számait nézem, szép számokat látok. A nagy kérdés az, hogy folytatódjon mindez. Például egy 190 országból álló listán, amely azt mutatja, milyen egyszerű vállalkozást indítani, Magyarország a 82. helyet foglalja el. Ezek a kis dolgok segíthetnek, de egyszerre csökkenthetik egy gazdaság sérülékenységét is” – mondta az Euler Hermes és az Allianz globális kutatási vezetője.

“Néha már szégyellem az ausztriai fizetésem”

Share.

About Author

2 hozzászólás

  1. No, akkor a vicc:

    – Mi kell ahhoz, hogy Magyarország utolérje Ausztriát?
    – Egy örökkévalóság.

Leave A Reply