Mi jön a halál után?

0

A kérdést sok szempontból fel lehet tenni, mi most nem a filozófiai vetületére összpontosítunk, hanem egy sokkal gyakorlatiasabb szemszögből, az utánunk itt maradók nézőpontjából vizsgáljuk meg.

De hogy ne titokzatoskodjunk tovább, arról van szó, hogy az emberek jelentős részének (az Egyesült Királyságban élő felnőttek például majdnem 2/3-ának) nincsen végrendelete, az 55 év felettiek körében ez az arány 42 százalék.

A teljes felnőtt lakosság kétharmada nem rendelkezett ingó és ingatlan vagyonának, pénzének és még eltartott gyerekeinek sorsáról sem halála esetére – derül ki a Macmillan Cancer Support, 2000 fős mintán végzett felméréséből. Ez azt jelenti, hogy ezek az emberek olyasvalakire hagyják vagyonukat, akit nem ők választottak ki.

A közvéleménykutatás azt sugallja, hogy többen, mintegy 1,5 millióan valószínűleg nem is tudják, hogy korábbi végakaratukat egy új házasság érvénytelenné tette.

Több egyéb hibát is találtak. Több végrendeletben szerepelt korábbi házastárs, vagy nem szerepelt az új partner, vagy szerepelt benne olyan ember, akit ki akartak volna hagyni.

Tízből egy megkérdezett beismerte, hogy ugyan tervezi, hogy frissíti és a gyerekeit vagy az unokáit is megjelöli örökösként, de még nem tette meg.

A hivatalos ajánlás szerint ötévente, illetve minden jelentős életesemény után ellenőrizni és frissíteni kellene a végakaratokat, de a létezők negyedét sem frissítették legalább 5 éve.

„Az új év tökéletes alkalom arra, hogy a dolgainkat rendbe szedjük, rendelkezzünk a szeretteink és a hozzánk közel álló ügyek javára” – jelentette ki a Macmillan egyik igazgatója, Craig Fordham.

A jótékonysági szervezet szerint mindez akkora probléma, hogy ebben a hónapban ingyenes végrendelet-író szolgáltatást nyújt, hogy segítse az embereket rendbe tenni az ügyeiket.

Egy korábbi kutatásban a Macmillan azt találta, hogy a végrendeletek elmaradásának legfőbb oka a lustaság („akarok, csak eddig nem fogtam hozzá”), illetve az, hogy az emberek azt gondolják, nincs semmi értékes tulajdonuk, vagy elég lesz végakaratot írniuk, amikor megöregszenek.

(Fotó: flickr.com/Pedro Ribeiro Simoes)

Share.

About Author

Leave A Reply