„Mi elvagyunk, ők meg elmennek”

0

A Hét nevű borsodi falu talán valamivel jobb helyzetben van, mint jó pár, kifejezetten reménytelenségben élő hasonló település, ennek ellenére rengetegen mentek el onnan, sokan Magyarországon belül költöztek, de nagyon sokan választották a külföldi boldogulást.

Hét annyiból van viszonylag elviselhető helyzetben, hogy az ott élők a mezőgazdaságban is tudnak dolgozni, gazdálkodni, illetve a falu tövében található, rendezett horgásztavat is a helyiek alakították ki, EU-s pályázatból.

Az Index az április 8-i választás (melyen ott a Jobbik kapta a legtöbb szavazatot) után látogatott el Hétre. Az oldal riportjából kiderül, hogy például a közmunkások közül többen is elmennének külföldre dolgozni, de vagy a minimális alaptőke, vagy a nyelvtudás hiányzik hozzá.

A településen élők a környék nagyobb üzemeiben tudnak elhelyezkedni, akár a BorsodChemnél, a téglagyárban vagy a Boschnál. Akiket viszont ezek a helyek nem tudtak felszívni, külföldön próbáltak szerencsét.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

Olyanok is elmentek, akik kaptak ugyan állást a környéken, de a fizetésből nem tudtak előrébb lépni, gyerekeket nevelni, ezért külföld (főleg Németország) mellett döntöttek.

Az egyik helyi férfi azt mondta, a faluból egy 30-40 fős kolónia él és dolgozik München mellett, ami a település kb. 400 fős lélekszámát tekintve kifejezetten nagy szám. Szinte mindenkinek van valakije, aki külföldre távozott, van, ahol egy egész családról van szó: egy házaspár mind a három gyereke kiment dolgozni.

Az Indexnek nyilatkozó egykori katona elég jellemző példa: azt mondta, elege van a stadionépítésből, főleg, hogy azt a pénzt kórházakra is lehetne költeni, de ő dolgozott Németországban, és látta, mit művelnek ott a migránsok, azt meg nem akarja Magyarországon – mellesleg az ő fia sem talált munkát itthon.

Az egyik nő is azt mondta: aki kicsit gondolkodik, aki még el akar érni valamit, az elmegy innen, úgyhogy az idősek maradnak csak ott, alig él fiatal a faluban. „Mi elvagyunk, ők meg elmennek” – fogalmazott.

A teljes riportot itt olvashatjátok el.

A magyarságom felülírja a túlélőösztön

Share.

About Author

Leave A Reply