Mi is csúnyán megjárhatjuk

0

Noha eddig általában a britek uniós kilépése kapcsán inkább csak a szigetországot érintő gazdasági hátrányokról volt szó, azért nem árt észben tartani, hogy a lépés az Európai Unió tagállamainak is kellemetlen lehet – nem is kicsit, még ha nem is annyira, mint a briteknek.

Mást ne mondjunk, nagyjából 1,2 millió munkahely szűnhet meg az Európai Unióban, ha nem sikerül megállapodni az Egyesült Királysággal a rendezett kiválás feltételeiről – figyelmeztetett a belga gazdasági miniszter.

Kris Peeters úgy vélekedett, Belgium számára is „katasztrofális” következményekkel járna, amennyiben a felek a kilépés várható dátumáig, 2019. március 29-ig nem tudnak megegyezésre jutni a jövőbeli kereskedelmi kapcsolat kérdéseiről, ebben az esetben ugyanis a szigetország többé nem lenne része a vámuniónak.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

A belga gazdasági miniszter szerint ezen forgatókönyv esetén Belgiumban 42 ezer munkahely szűnne meg, miközben az Egyesült Királyságban 526 ezer, az EU egészében pedig 1,2 millió.

„Számításaink szerint az Egyesült Királyságba irányuló kivitel, illetve az onnan jövő behozatal után kivetett vám összege elérné a 2,22 milliárd eurót” – közölte Kris Peeters.

A rendezetlen kiválás egyebek mellett a belgiumi Zeebrugge kikötővárosnak is „súlyos károkat” okozna.

„A brit-belga kereskedelem a kikötő forgalmának 45 százalékáért felelős, ez ötezer munkahelyet jelent, és évi 500 millió eurót” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy évente egymillió új autót szállítanak Zeebrugge-n keresztül az Egyesült Királyságba.

Ezek a számok mutatják, mennyire fontos lenne az EU-brit megállapodás, de azt is, hogy „fel kell készülnünk a legrosszabb forgatókönyvre” – fogalmazott Kris Peeters.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn! Kattints, találj, költözz!

(Fotó: pixabay.com/hpgruesen)

Share.

About Author

Leave A Reply