Mi a büdös franc ez?

0

Minden országban akadnak olyan helyi ételek és italok, amit a külföldről érkezettek (általában jogos) fenntartásokkal fogadnak. Magyarországon nyilván ilyen a sült vér, és a belsőségek fogyasztása, a svédeknél pedig a julmust. Hogy mi a „büdös franc ez”? – kiderül a Bezzeg a svédek blog posztjából.

„Idén karácsonykor kifejezetten ízlett a julmust.

Aki még sosem kóstolta a gyerekkorom legrémesebb emlékeit idéző csehszlovák hamisított kólára hasonlító barna szénszavas löttyöt, az most nem értheti, hogy mekkora szenzáció ez a kijelentés.

Az első, julmusttal kapcsolatos észlelésem során megjegyeztem magamnak, hogy soha többé nem szabad innom ilyen mosogatólé ízű műkólát. elkönyveltem, hogy ez is csak olyan svéd hóbort, mint a lakrits vagy a surströmming – hagyjuk csak meg a hanyatló viking kultúra éltetőinek!

Mi sem kell, hogy ráerőltessük szegény külföldiekre például a túró rudit, a zsíros deszkát vagy a töpörtyűt (mindnek elkötelezett híve vagyok).

Nos, teltek-múltak az évek és a feleségem családja folyamatosan ezt tette a karácsonyi asztalra, colát nem is vettek. Sőt, húsvétkor is megjelent a kis cseles påskmust fedőnéven. Többször bele-belekortyoltam, de ízlelőbimbóim képtelenek voltak értékelni a jelenséget. (…)

Próbáltam most megmagyarázni magamnak, hogy biztos azért nem ízlett eddig, mert mindig csak a kommerszt kóstoltam, de nem tudtam magam sokáig ebbe az illúzióba ringatni.

Karácsony este eljött az igazság pillanata. Anyósoméknál a teljesen mezei verzió volt a vacsorához és az is kifejezetten ízlett.

Még nem sikerült kielemeznem, hogy mi történt az évek során velem. Talán olyan ez, mint a büdös sajtok élvezete; idő kell, hogy megszeresse az ember. Vagy csak az alattomos csoportos nyomás tette meg a hatását?”

Nektek volt már ilyen élményetek, hogy hirtelen megszerettetek valamit, amire korábban rá sem tudtatok nézni?

Addig is, amíg ezen gondolkodtok, olvassátok el az eredeti posztot itt!

Share.

About Author

Leave A Reply