Mi a büdös franc ez?

0

Minden országban akadnak olyan helyi ételek és italok, amit a külföldről érkezettek (általában jogos) fenntartásokkal fogadnak. Magyarországon nyilván ilyen a sült vér, és a belsőségek fogyasztása, a svédeknél pedig a julmust. Hogy mi a „büdös franc ez”? – kiderül a Bezzeg a svédek blog posztjából.

„Idén karácsonykor kifejezetten ízlett a julmust.

Aki még sosem kóstolta a gyerekkorom legrémesebb emlékeit idéző csehszlovák hamisított kólára hasonlító barna szénszavas löttyöt, az most nem értheti, hogy mekkora szenzáció ez a kijelentés.

Az első, julmusttal kapcsolatos észlelésem során megjegyeztem magamnak, hogy soha többé nem szabad innom ilyen mosogatólé ízű műkólát. elkönyveltem, hogy ez is csak olyan svéd hóbort, mint a lakrits vagy a surströmming – hagyjuk csak meg a hanyatló viking kultúra éltetőinek!

Mi sem kell, hogy ráerőltessük szegény külföldiekre például a túró rudit, a zsíros deszkát vagy a töpörtyűt (mindnek elkötelezett híve vagyok).

Nos, teltek-múltak az évek és a feleségem családja folyamatosan ezt tette a karácsonyi asztalra, colát nem is vettek. Sőt, húsvétkor is megjelent a kis cseles påskmust fedőnéven. Többször bele-belekortyoltam, de ízlelőbimbóim képtelenek voltak értékelni a jelenséget. (…)

Próbáltam most megmagyarázni magamnak, hogy biztos azért nem ízlett eddig, mert mindig csak a kommerszt kóstoltam, de nem tudtam magam sokáig ebbe az illúzióba ringatni.

Karácsony este eljött az igazság pillanata. Anyósoméknál a teljesen mezei verzió volt a vacsorához és az is kifejezetten ízlett.

Még nem sikerült kielemeznem, hogy mi történt az évek során velem. Talán olyan ez, mint a büdös sajtok élvezete; idő kell, hogy megszeresse az ember. Vagy csak az alattomos csoportos nyomás tette meg a hatását?”

Nektek volt már ilyen élményetek, hogy hirtelen megszerettetek valamit, amire korábban rá sem tudtatok nézni?

Addig is, amíg ezen gondolkodtok, olvassátok el az eredeti posztot itt!

Share.

About Author

hataratkelo adatlap-képe

Leave A Reply