Mi az a biltong és miért jó?

0

Vallomással kell kezdenem: én biltongot először Londonban ettem, ráadásul meglehetősen kiéhezve, és hogy úgy mondjam, szerelem volt első harapásra. (Szigorúan friss baguette-tel és vajjal kell fogyasztani…) Így aztán képzelhetitek, mennyire megörültem Pappito posztjának, aki azt mutatta meg, hogyan is kell ezt a szárított húst házilag elkészíteni.

„A biltong egy történelmi jelentőségű étel, amúgy pácolt-szárított hús, nincs benne semmi igazán extra. A hús szárítással való tartósítására a legtöbb civilizáció rájött, mert sokkal egyszerűbbnek tűnt, mint a hűtőszekrényt feltalálni. (…)

A biltong pusztán két okból különleges, az egyik, hogy erről írok éppen most, a másik pedig, hogy ez délafrika nemzeti snack-jává vált. (…)”

Lévén Pappito egész részletes történelmi leírást ad, én ezt most itt kihagyom, csak jelzem, hogy sztorink a XIX. század közepéig nyúlik vissza, amikor az elégedetlen búrok nagy menetelésbe kezdtek.

„A nagy menetelés során kezdték tömegesen alkalmazni a hús szárítással történő tartósítását. Rájöttek, hogy költséghatékonysági szempontból sokkal üdvösebb, ha a helyi gazdag vadállományt dolgozzák fel így, és akkor a haszonállatokat nem kell.

Külföldi állásra vágysz? Válogass közel 1000 ajánlat között a Határátkelő erre kifejlesztett oldalán!

A biltong, kissé eltérően más szárított hústermékektől, nem csak sózva, hanem pácolva készül, némi ecetes felületkezelést követően só, kálium-nitrát és fűszerek felhasználásával. A módszer valamelyest finomodott az évtizedek során, és sok helyen már ecet nélkül csinálják.

A biltong ma már nem kényszerből tartósított izé, hanem kényelmi étel, az afrikánerek szinte bármely alkalmat megfelelőnek találják a fogyasztására, a sportközvetítések nézésétől a pikniken át az esküvőkig, a biltong ott van a gyerekek iskolai kajásdobozában, a kirándulók csomagjában és egyáltalán, mindenhol.

Dél-Afrikában számos, csak ezzel a termékkel foglalkozó bolt fellelhető, ahol különböző fűszerezésű, különböző keménységű, színű állagú biltongot vásárolhatunk tonnaszám.”

Igazatok van, ha hiányoljátok a házi elkészítés leírását, ez természetesen részletesen (és jó sok képpel) szerepel Pappito posztjában, szóval akit érdekel a dolog, az kattintson, aztán lehet nekiállni. Higgyétek el, megéri!

Share.

About Author

Leave A Reply