Mi a különbség Amerika két partja közt?

0

Az East Coast és a West Coast sok mindenben különbözik egymástól, olyannyira, hogy ez még azoknak is érdekes lehet, akik határátkelőként az Egyesült Államokban élnek. A Préhryfarkas blog foglalt össze pár érdekes különbséget személyes tapasztalat alapján, hiszen 7-7 évet élt New Jerseyben és Kaliforniában.

„A reggeli csúcsforgalom New Jerseyben körülbelül egy órával korábban kezdődik mint itt Dél-Kaliforniában. Míg ott hat órakor már úton van mindenki, Kaliforniában csak jóval hét után áll be az autópálya.

Ez a reggeli különbség hétvégén még inkább szembetűnő. Szinte nincs autó 7 óráig az utakon errefelé. Legalábbis helyi szinten.  Odaát viszont a szombat reggeli forgalom szinte majdnem ugyanolyan intenzitású mint a hétköznapokon.

Az esti csúcs kicsit hamarabb kezdődik a nyugati parton. Négy óra körül már komoly dugók alakulnak ki. Az utaknál maradva, szembeötlő a keleti part vezetőinek türelmetlensége piros lámpánál. Egy kicsit kivársz, és máris jön a dudaszó, ami inkább kivételnek számít errefelé, nyugaton.

A munka is később kezdődik itt Kaliforniában ami a fentiek fényében nem meglepő. Míg a keleti parton a reggeli hét órás kezdéssel nem voltam egyedül, addig itt ugyanabban az időben gyakorlatilag én kapcsolom fel a világítást a munkahelyen.

Itt a dolgozók többsége szép lassan és sokkal nyugodtabban érkezik a munkahelyre valamikor nyolc és kilenc óra között. Az ebédszünet gyorsabb a keleti parton, többnyire mindenki siet vissza dolgozni. Itt nem mondanám, hogy annyira sietnek.

A legszembetűnőbb különbség minden tekintetben délutánra csúcsosodik ki. Négy óra után a nyugati parton egész egyszerűen nem illik meetinget, azaz belső találkozót szervezni. Ha meg öt óra után valaki olyan badarságra szánja el magát, hogy dolgozzon, igen csak egyedül találja magát egy kaliforniai irodában, míg New Jerseyben hatig nem elképzelhetetlen egy meeting időpontja.

Különbség a sportban

Végül, a sportban is tapasztaltam hasonló különbséget. Mindkét helyen volt szerencsém focizni vasárnaponként, amit itt úgy hívnak, hogy „pick-up game”, ami arra utal, hogy mindenki csatlakozhat aki akar.

Nos, a meccs a keleti parton minden vasárnap reggel negyed nyolcra volt kiírva és általában fél nyolcra mindenki oda is ért. Sosem felejtem el a szervező srác kiabálását félkor: „let’s play, guys, let’s play, guys!”.

Kaliforniában háromnegyed nyolc a hivatalos kezdés, de még nem tudtuk elkezdeni a focit soha nyolckor, nem beszélve arról, hogy itt senki nem kiabál, hogy „Kezdjük már, gyerekek!”. Én addig futok körbe a pálya körül amíg nem kezdünk, így sokszor jobban elfáradok a meccs előtti bemelegítéstől mint a focimeccs alatt.

Sorolhatnám még a különbségeket, de gondolom ezekből kezd kirajzolódni a két part közötti különbség. Az amerikaiak általában egy rövid kifejezéssel írnak le mindent. Ezt is.

Azt szokták mondani, hogy a nyugati part “laid-back” a keleti meg “wound-up”. Ez magyarul jobbára azt jelenti, hogy a nyugati part lazább, szó szerint “hátradőlősebb” vagy ráérősebb.  A keleti meg izgágább, pörgősebb. Egyébként én is ilyen egyszerűen írtam le az új kollégának, gondoltam majd rájön nemsokára.

De vajon mi lehet ennek a különbségnek az oka?

Hát erre nem biztos hogy minden tekintetben kimerítő választ tudok adni, de szerintem a különbség alapvetően az időjárás adta lehetőségekből fakad. A nyugati part természeti adottságai (hegyek, tengerpart, sivatag, stb) az év szinte minden napján komoly kísértést jelentenek az itt élőknek.

És az időjárás sem akadályoz meg senkit, hogy élvezze az ezekből adódó előnyöket. Nem véletlen, hogy az idetelepülők leggyakrabban az életminőség javulását említik a költözést követő időszakban.

A keleti parttal ellentétben itt nem kell tartani tavaszi viharoktól, elviselhetetlen nyári hőségtől és páratartalomtól, őszi sártól és téli havazástól, igaz, északabbra eső azért akad.

Egy szó mint száz, érdemes korán kelni és sportolni mielőtt munkába indulnánk és érdemes hamarabb elindulni haza, hogy élvezni tudjuk a szabadtéri (outdoor) lehetőségeket.”

A teljes posztot itt találjátok, érdemes elolvasni.

Hogyan beszélgessünk amerikaiakkal?

Share.

About Author

Leave A Reply