Mi a fene történt a német munkaerőpiacon?

0

A helyzet az, hogy egy felmérés szerint egyre kevesebb német dolgozik teljes munkaidőben. Ma már több mint hétmillió olyan munkavállaló van, aki részmunkaidőben vagy átmeneti állásban van.

A berlini munkaügyi minisztérium friss adatai szerint az ország újraegyesülését követő években még alig 4 és fél millióan dolgoztak félnapos munkakörben, vagy váltogatták állásaikat, amelyek nem igényeltek különösebb szakképzettséget. Jelenleg számuk már jóval túllépi a 7 milliót.

Ezzel egyidőben az aktív korban lévő lakosság alig 67 százaléka tölt be teljes idejű, szociális juttatásokkal járó, nyugdíjkorig tervezett állást – számol be róla az InfoRádió.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden negyedik munkavállaló részidőben dolgozik. Azonban őket is úgy tünteti fel a foglalkoztatottsági statisztika, mint elhelyezkedett személyt, így nem véletlen, hogy Németországban a munkanélküliség aránya 4 és fél százalék.

A német ellenzék szerint mindez azt jelenti, hogy a húsz évvel ezelőtt életbe léptetett munkapiaci reformok nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, ugyanis jelenleg többen osztoznak egyazon álláson, csupán jóval kevesebbet keresnek és a feltételek is silányabbak.

Share.

About Author

Leave A Reply