Mese az öttalálatról

0

A mai poszt címe lehetne az is, hogy mítoszok és igazság az amerikai zöldkártya lottó körül. A poszt történetéhez annyit tudni kell, hogy pár hete kaptam egy levelet, melynek szerzője arról érdeklődött, hogy ha már elkezdte egy nem bevándorló vízum igénylését, azt veszélybe sodorhatja-e, ha regisztrál a meglehetősen népszerű zöldkártya lottóra. Miután nem vagyok szakértő, válaszolni sem tudtam neki, viszont kerestem olyat, aki tud. A Visumwings válaszát olvashatjátok ma.

A „mese” valahol túlmutat egyébként önmagán, és kicsit a kelet-európai ember (egyébként sok esetben teljesen indokolt) hivatalfóbiájáról és a Jótündérbe vetett megingathatatlan hitéről szól.

„Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha folyamatban van egy nem-bevándorló vízumom igénylése, van-e érteleme zöldkártya lottón regisztrálnom? (Természetesen Amerikáról van szó.)

Abból a szempontból gondolom, hogy a vízumom nem bevándorlási és megtagadhatják-e a vízumkérelmem olyan okokkal, hogy például már regisztrálva vagyok a zöldkártya lottón vagy például nem bevándorlási vízumom van folyamatban és mivel regisztrálva vagyok a zöldkártya lottón, sejtik, hogy bevándorolni szeretnék?

Remélem érthetően fogalmaztam!

Várom válaszotokat!”

Rá lehet fázni

Ez volt tehát a levél, és most lássuk, mi is erre a hozzáértők válasza!

„A bevándorlási hivatal az esetleges visszautasító döntését nem indokolja. Ha ez egy sima ESTA, azaz beutazási engedély, vagy B1/2 turista, vagy üzleti vízum, nem valószínű, hogy megtagadják amiatt, hogy jelentkeztél a zöldkártya lottóra. Bár hallottunk már ilyen esetről is.

Ha valóban valamely nem bevándorlás típusú vízumtípust igényeltél, akkor valószínű (bár jó lenne tudni, milyen típus), hogy annak elbírálása összefügg a zöldkártya lottó regisztrációddal.

Ha egy nem bevándorlás típusú vízummal az érvényességén túl az USA-ban akarsz majd tartózkodni, az komoly kockázattal jár, amit nem javaslunk. Ha ott akarsz élni, vannak olyan vízumtípusok, amelyek birtokában lehet már zöldkártyát igényelni.

Az Egyesült Államok bevándorlási hivatala, az USCIS, működteti a zöldkártya lottót. Évente 50.000 ember nyeri meg így az amerikai állampolgársághoz vezető út beszállókártyáját: a legendás Green Cardot. Erre a világ valamennyi országából pályáznak több millióan, így az esély csekély.

Pénz nélkül így sem megy

Kevesen tudják, és a kártyalottó irodák sem verik nagy dobra, hogy a győztesekre, (a DV vízumkérelmezőkre) ugyanazok a szabályok érvényesek, mint azokra, akik hivatalos úton jutnak el a Green Cardig.

Konkrétan:

„Anyagi fedezet: A DV vízumkérelmezőknek igazolniuk kell, hogy nem válnak közteherré az Egyesült Államokban.  Ezt bizonyíthatja egyrészt bankszámlával vagy szponzori nyilatkozattal, amelyhez az I-134-es számú nyomtatványt kell használni, melyet kitölthet az Egyesült Államokban élő rokona vagy ismerőse.  Másrészt, az USA-ból érkező, ottani munkáltató által kiállított hivatalos állásajánlat is elfogadható.” (Forrás az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének oldala)

A zöldkártya lottó nyertesek esetében ritka a szponzor, vagy az amerikai munkáltató, így nekik a tömött bankszámla marad, mint lehetőség, hogy átlépjék a küszöböt!

Ez az összeg az alsó középosztály életviteléhez igazodik, a pillanatnyi viszonyok között ez például egy négyszemélyes család esetében legalább 30.000 $, ez körülbelül 7.500 000 Ft. Egy személy esetében ennek a fele.

A magyar győztes szembesül a lesújtó ténnyel, hogy nyitva van az „aranykapu”, ha rendelkezik ezzel az összeggel, de ha nem, akkor elúszhat a boldog álom beteljesülése, mert nem veheti át a zöldkártyáját, hiába nyerte meg. Ennyit a jó tündér verzióról.

A hivatalos út

A mesebeli kivándorló másik lehetősége a hivatalos út. Nehéz, rögös, de járható, és ami a legfontosabb: van segítség, hiszen léteznek olyan, úgynevezett letelepedési vízumok, amelyek a kivándorló személyes képességein, magyarországi teljesítményén, esetleg üzleti, vállalkozásbeli sikerein alapulnak.

Ezekkel a vízumokkal legálisan tartózkodhat, dolgozhat majd az USA-ban, és ennek jogán 2-3 év elteltével kérheti a zöldkártyát.

Létezik az úgynevezett „extraordinary ability”, azaz különleges képességű ember, akik közvetlenül pályázhat a zöldkártyára. A Bevándorlási Hivatal kérdéssora – hívjuk zöldkártya tesztnek –  egyértelműen eldönti, ki az, aki pillanatnyi helyzetében is alkalmas erre.

Nem kell félni a hivataloktól

Aki nem, annak sincs veszve semmi. Számos hivatalos út vezethet a fent említett vízumtípusok dzsungelein át. Arra érdemes felkészülni, hogy a Bevándorlási Hivatal visszadobhatja a sok munkával felépített beadványt.

Indoklás sincs, hogy miért, de ez nem jelent végleges elutasítást, viszont ez az, amitől a magyar hivatalokhoz szokott ember retteg. Tovább kell dolgozni! Alakítani az anyagon, és lehet, hogy az életünkön is.

Van, aki 5-10 éven át lottózik az Amerikai Álomért. Ezalatt fel lehetne építeni egy olyan életet, amelyre az USA hivatalai azt mondják: jöhet.

Azt, hogy az USA ezt az innovatív típusú bevándorlót helyezi előnyösebb helyzetbe a szerencsevadászokhoz képest, az is bizonyítja, hogy hivatalos helyeken egyre többet említik annak a lehetőségét, hogy a Diversity Lotto-t lassan leépítsék, első lépésben az elérhető kvóta csökkentésével…

Ha ez így lesz, akkor a mesés megoldások, a jó tündérek köddé válnak, és marad az innovatív, hivatalos út.”

Mindehhez csak annyit, hogy itt, a blogon is volt már szó arról, hogy elkezdték fontolgatni a jelenlegi rendszer átalakítását, tehát érdemes figyelni annak, aki komolyan gondolja, hogy az Egyesült Államokban szeretné folytatni.

A Visumwingsnek köszönöm a segítséget, akit részletesebben érdekel akár a zöldkártya, akár az állandó amerikai vízum, az ide kattintva találja meg őket.

Share.

About Author

Leave A Reply