Merre tovább, Ausztria?

1

Igazi nagyüzem van idén az európai politikában, hiszen a hollandok, a franciák és a németek tervezett (és a britek váratlan) parlamenti választása után hamarosan Ausztria járul az urnákhoz, hogy eldöntse, merre tovább.

Noha Orbán Viktor magyar miniszterelnök még az év elején azt vizionálta, hogy az idei év a nacionalista erők „forradalmát” hozza, eddig ebből semmi sem valósult meg, legalábbis mindenhol a mérsékelt pártok nyertek.

Nem nagyon lesz ez másként Ausztriában sem, bár változások azért ott is elképzelhetők – írta a bne IntelliNews hírportálon Marcus How.

A kelet-közép-európai régióra specializálódott ViennEast tanácsadó cég vezető elemzője szerint a győzelemre esélyes Sebastian Kurz külügyminiszter, az Osztrák Néppárt (ÖVP) 31 éves vezetője nem sokat kockázat külpolitikai irányvonalával.

Szívesen dolgoznál Ausztriában? Itt rengeteg álláslehetőséget találsz!

Sebastian Kurz részt vett a balkáni bevándorlási útvonal lezárásában 2015-ben és ha nem is ért egyet Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel a határkerítés ügyében, de nem áll távol tőle ez a lehetőség. Emellett keményen elítéli a török vezetés tekintélyelvű törekvéseit.

Az FPÖ-t Heinz-Christian Stache vezeti 2005 óta. Az ő külpolitikai irányvonala az előbbinél is egysíkúbb. Az Oroszország elleni uniós szankciók feloldását és a Krím félsziget 2014-es orosz annektálásának elismerését szorgalmazza, visszautasítja az uniós bevándorlási kvótákat.

Támogatja a határkerítést és erősítené országa kapcsolatait Szerbiával, mert bástyát lát benne a bevándorlók útjában, továbbá mert sok szerb szavazó él Ausztriában.

Szerinte országának csatlakoznia kellene visegrádi országokhoz a nemzetek Európájának nevezett koncepció szorgalmazásában (amely az intézményi integráció ellentéteként értelmezhető).

Végül a harmadik játékos, az SPÖ esetében Christian Kern kancellár dinamikus vezetése ellenére sem látható, milyen külpolitikát követne. Csupán felpuhítva ismétlik az ÖVP/FPÖ irányvonalát.

A fő kérdés persze az, hogy mekkorát változhat az osztrák külpolitika a választás eredményeként? Az FPÖ szinte biztosan része lesz az új kormánykoalíciónak, miután az ÖVP természetes partnere. Ugyanakkor összeállhat az SPÖ-vel is, mivel a szociáldemokraták feladták a szélsőjobbal való együttműködés kategorikus elutasítását.

Az ország politikai elitje egyszerűen azért nem akar túl közel kerülni a régió nacionalista kormányaihoz, mert ezek megerősödése szembe megy Ausztria gazdasági érdekeivel – írta a napi.hu.

Külföldi állásajánlatok százai egyetlen kattintásra! Ne hagyd ki!

Share.

About Author

1 hozzászólás

 1. Diskussionskultur = NULL itt Ausztriában,
  elég ha végignézed (végigszenveded) a mai Strache ~krache, Kurz ~furz vitát.
  Wahl ’17 Konfrontation ORF2 – online fent van,
  3 ember beszél egy időben. semmit se érteni. :/
  Ez aztán a vitakultúra.
  Bravo, Congratulazioni.

Leave A Reply