„Mentünk, mert mennünk kellett”

0

Az amerikai elnökválasztási kampányban rengeteg szó esett a mexikói (illegális) bevándorlókról, a végül győztes republikánus jelölt, Donald Trump falat ígért a két ország határára. De mi a helyzet Mexikó másik, déli végével és az országba érkező menekültekkel?

Évente körülbelül 400 ezer bevándorló próbál meg papírok nélkül bejutni Mexikóba, közülük rengeteget elfognak és deportálnak. De kik ezek az emberek?

„Mentünk, mert mennünk kellett” – mondta a BBC-nek Josefa. A négy unokás nagymama először négy éve próbált meg szülőhazájából, Hondurasból az Egyesült Államokba jutni, miután lányát elrabolták és megerőszakolták.

A lánya túlélte a borzalmakat, de szabadon engedését követően a család úgy döntött, indulniuk kell és nekivágtak az Amerikába tartó útnak. Ami végül Mexikóban ért véget, ahol letartóztatták és kitoloncolták őket, mert nem volt vízumuk.

A család még kétszer próbálkozott, aztán Josefa végül feladta. A lánya nem, el is jutott az Egyesült Államokba, ahol illegális bevándorlóként lebukott és letartóztatták. Josefa, aki most a négy unokára vigyáz, hónapok óta nem hallott felőle.

A Déli Határ Program és következményei

Ez csak egyetlen példa a Közép-Amerikából az Egyesült Államok felé tartó áradatban rejlő sorsokra. A nyomás egyre nagyobb, így nem csoda, hogy Mexikó már 2014-ben bevezette a Déli Határ Programot, ami elsősorban szigorított ellenőrzést takar.

Ennek keretében egyre több bevándorlót állítanak meg, 2013 és 2015 között 87 ezerről 200 ezerre nőtt az elkapott bevándorlók száma a Washington Office on Latin America (Wola) nevű emberi jogi csoport szerint.

A program kritikusai szerint a keményebb határőrizet tisztességtelenebb és nem ritkán erőszakos elbánással jár együtt. A Wola egyik munkatársa szerint Mexikó ahelyett, hogy megvédené azokat, akik esetleg tényleg veszély elől menekülnek, inkább kiutasítja őket.

„A keményvonalas politika hatástalannak bizonyult a migráció ellen, viszont megsértették az emberi jogokat és bántalmazásnak, korrupciónak, erőszaknak tette ki a bevándorlókat” – hangsúlyozta Maureen Meyer.

A szervezett bűnözés tehet róla

Mivel az Egyesült Államokba vezető út veszélyesebb lett, egyre többen folyamodnak Mexikóban menedékjogért, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint az elmúlt öt évben megtízszereződött a beadványok száma.

Sajnos sem a mexikói Belügyminisztérium, sem az ország bevándorlási hivatala nem akart nyilatkozni a BBC-nek az ügyben, ám Enrique Pena Nieto elnök egy szeptemberi beszédében elismerte, hogy Közép-Amerikában a szervezett bűnözés keltette erőszak egész közösségeket, emberek ezreit kényszeríti menekülésre.

(Fotó: Getty Images)

Share.

About Author

Leave A Reply