Mennyivel kereshetsz többet Szlovákiában?

0

Miközben pár éve még inkább Szlovákiából jártak Magyarországra munkába, már a jelek szerint megfordult a trend, hiszen egyre több magyar dolgozik a szomszédban, főleg a magasabb fizetés miatt persze.

A szlovák vállalatok érthető okokból elsősorban a szlovák-magyar határ közeléből (Győr, Komárom, Esztergom és Tata környékéről) keresnek munkavállalókat. Főképpen online álláshirdetésekkel igyekeznek munkaerőt találni, de a szórólapos álláshirdetések is gyakoriak.

A szlovák járműipar ugyanis bajban van, és nem a munka, hanem a munkaerő hiányzik. Nyitrán például a közeljövőben épülő Jaguar-Land Rover autógyár miatt már most azzal foglalkoznak a szakértők, honnan fognak szakembereket szerezni, hiszen jelenleg a szlovák munkaerőpiacon nincs kapacitás ezen állások betöltésére.

Az autógyárak közben egymás elől próbálják meg elcsábítani a képzett munkaerőt, s ezt a tevékenységet egyre szélesebb földrajzi körben is kiterjesztik, ami már Magyarországot is érinti.

Az elmúlt években ugyanis megnőtt a különbség a szlovákiai és a magyarországi bérek között, s ez csábító lehet elsősorban a határ mentén élő magyar munkakeresők számára.

A szlovákok vinnék a magyar munkaerőt

A helyzet ugyanis az, hogy Szlovákiából is sok szakképzett ember ment külföldre, őket pedig valahonnan pótolni kell, és kézenfekvőnek tűnik ezt a közeli Magyarországról megtenni.

Mivel a közeljövőben újabb nagy autógyártó cég érkezik a magyar határhoz körülbelül 60 km-re, ez a tendencia várhatóan növekedni fog – írta a Pénzcentrum, amely azt is megnézte, mely pozíciókban mekkora a különbség (a teljes lista is ott található).

Mint kiderült, a mérnöki és a műszaki tervezői pozíciókon kívül minden egyéb pozícióban magasabbak a szlovák bérek az autó- illetve az elektronikai iparban, átlagban közel 50 ezer forinttal. Éppen ezért csábító lehet az ajánlat a magyaroknak, főképp, ha az utazást, szállást és az étkezést is biztosítják számukra.

Share.

About Author

Leave A Reply