Mennyivel gazdagabb egy svájci egy magyarnál?

0

Rendben, azt tudjuk, hogy kb. sokkal, de a két ország jegybankjainak adatait összevető Portfolio egészen pontosan ki is számolta, mindenféle tényezőket figyelembe véve. (Azért jó, hogy ők számolták ki, és nem mi, mert mi még a Portfoliót olvasva is nehezen értjük, de kimazsoláztuk a számításból a szerintünk legérdekesebb adatokat. Csak nektek, csak most, csak mi…)

Vágjunk is a közepébe, előrehozva a kollektív szívinfarktus időpontját: a svájci és a magyar jegybank adatait összevetve kiderül, hogy egy átlag svájci 17-szer gazdagabb, mint egy átlag magyar, és megtakarításaikért a svájciak 7-szer annyit tudnának vásárolni, mint a magyarok. A svájci lakások jóval többet érnek, mégis kisebb a lakások jelentősége a svájciak vagyonán belül, mint nálunk.

Na.

És akkor jöjjenek a részletek: forintra átszámítva az adatokat többek között azt kapjuk, hogy a svájci lakások több mint 10-szer annyit érnek, mint a magyarországiak, a pénzügyi megtakarítások szempontjából pedig még nagyobb a különbség a svájciak javára.

72,5-szer több megtakarítást tartanak a svájciak biztosításban és nyugdíjcélú konstrukcióban, mint a magyarok. Igaz, a tartozásuk is magasabb, például 27-szer nagyobb a jelzáloghitel-tartozásuk a magyaroknál. Arányaiban épp ingatlanból van nekik kevesebb, ugyanis míg a magyarok vagyonának saját számításunk szerint a 62%-át, a svájciaknak csak a 44%-át teszik ki a lakások.

Összességében 15-ször nagyobb a svájciak bruttó vagyona a magyarokénál, a hitellel korrigált nettó vagyon pedig 14-szer nagyobb. Mivel a svájci árszínvonal nagyjából 2,5-szerese a magyarnak, érdemes a vásárlóerőt is figyelembe véve összevetni Svájcot Magyarországgal (előbbit korrigáltuk tehát lefelé). Így azt kapjuk, hogy a svájci lakosság „csak” 6-szor gazdagabb a magyarnál.

Az átlag magyarra 4,5 millió forintos, az átlag svájcira pedig 58 millió forintos ingatlanvagyon jut. Az átlag magyarnak 2,8 millió forintos, az átlag svájcinak viszont 74 millió forintos pénzügyi megtakarítása van.

Összességében 18-szor gazdagabb az átlag svájci az átlag magyarnál, hitellel korrigálva pedig 17-szeres a különbség. A vagyon vásárlóértékét is figyelembe véve közel 7-szer tehetősebb az átlag svájci, mint magyar társa.

Akinek ennyi nem elég, és további részleteket, meg táblázatokat szeretne nézegetni, az a Portfolio cikkében megteheti.

(Fotó: flickr.com/Marcel Grieder)

Share.

About Author

Leave A Reply