Mennyit keresnek a szlovákok?

0

Elég jól megy a szlovák gazdaságnak mostanában, olyannyira, hogy miközben a bérek elég lendületesen emelkednek, az infláció elég lendületesen alacsony. De mennyit is keresnek a szlovákok?

A pénzügyminisztérium jelentése szerint 4 százalék körüli gazdasági növekedés várható, a bérek 5 százalék körüli értékkel nőnek, az infláció pedig 2 százalék magasságában mozog.

A kormány úgy számol, mindez lehetővé teszi, hogy az átlagos (igaz, bruttó) bér már az idén átlépje az 1000 eurós (310 ezer forint) határt. Tavaly a harmadik negyedévében 944 eurót (290 ezer forint) tett ki az átlag nominálbér.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

A szlovák Statisztikai Hivatal elemzői szerint a pénzügyi és biztosítási szektor fizet a legjobban, itt 1874 eurós (580 ezer forint) a bruttó átlagbér, míg az elektromosáram- és gázszolgáltatóknál átlagosan 1763 eurót (546 ezer forint) lehetett keresni – írta az InfoRádió helyi tudósítója.

A legkevesebbet a vendéglátóiparban dolgozók kerestek, ott az átlagbér alig 558 euró (173 ezer forint), de az építőiparban is csupán 668 euró (207 ezer forint).

Ne engedd eltüntetni a Határátkelőt!

(Fotó: pixabay.com/stevepb)

Share.

About Author

Leave A Reply