Mennyit kereshetsz Németországban?

0

A magyarok körében rendkívül népszerű Németország, nem utolsósorban a magas életszínvonal és a fizetések miatt. De valójában mennyit is kereshetsz Németországban, mi az átlag és milyen irányba mozognak a bérek?

A berlini kormány immár hagyományosan közzéteszi az évi átlagfizetést. Ez tavaly 37 103 euró volt, ami majdnem 1000 eurós emelkedés az előző évi 36 267 euróhoz képest.

Ebből persze elég sok adó és járulék lejön, végül tisztán, átlagosan 1840 euró (nagyjából 570 ezer forint) marad – havonta.

Érdekes, hogy a termelésben mintegy 10 százalékkal magasabb az átlagfizetés, mint a szolgáltatóiparban. A legmagasabb kezdőfizetése az állandó alkalmazásba kerülő jogászoknak van, ők – átlagosan – évente 58 400 eurót visznek haza, míg egy kezdő informatikus évi átlagfizetése 39 100 euró.

Németországi munkalehetőségek a Határátkelőn egyetlen kattintásra

A legtöbb pénzt Baden-Württenberg és Hessen tartományban lehet megkeresni, a volt NDK területén még mindig alacsonyabbak a fizetések (Mecklenburg-Elő-Pomeránia a sereghajtó) – jelentette az InfoRádió tudósítója.

A városok között is van eltérés, Münchenben vagy Stuttgartban akár 20 százalékkal is többet lehet keresni, mint például Magdeburgban.

Németországban azonban a jó modor egyik alapszabálya, hogy pénzről nem illik beszélni, ezért barátok között is csak a legritkább esetben derül ki, hogy ki mennyit keres havonta, annak ellenére, hogy a vállalatoknál nyilvánosak a fizetési kategóriák, csupán azt nem közlik, hogy ki melyik kategóriába tartozik.

A német átlag az álom a magyaroknak

(Fotó: pixabay.com/martaposemuckel)

Share.

About Author

Leave A Reply