Mennyit keres egy király?

0

A címben feltett kérdésre a válasz elsőre a „biztos sokat” és a „tudja a fene” között ingadozhat, kivéve persze, ha az ország, melynek uralkodójáról szó van, Hollandia, ugyanis az ő fizetése centre tudható – számol be a Hollandokk oldal.

A király „fizetése” nyilvános. Így tudhatjuk, hogy a 2015-ik évi jövedelme 823.000 euró. Felesége, Maxima királynő kevesebbet „keres”, de azért az idei 326.000 eurós juttatásából nem lesznek gondjaik.

Főleg, hogy a király kiadásaira kap még 4.540.000 eurót, Maxima pedig további 591.000-t. Természetesen a fenti jövedelmek után nem kell adót fizetniük.

Palotáikban – Huis ten Bosch, Paleis op de Dam és a Paleis Noordeinde – nemcsak, hogy ingyen laknak, hanem azok valamennyi költségét is az állam állja.

A királyi jacht fenntartása már csak hab a tortán. És persze utazni nem lehet mindenhová jachton, így a királyi család repülési költségeire további 883.000, a holland államtól érkező euróval kalkulálnak.

A teljes posztból (amit itt érhettek el) nem csak ennyi derül ki, hanem egyebek mellett az is, hogy valóban kell-e a parlament jóváhagyása a királyi frigyhez, illetve hogy egyáltalán megkoronázzák-e az uralkodót.

Share.

About Author

Leave A Reply