Mennyire drágák a budapesti ingatlanok a többi fővároshoz képest?

0

Azt gondolnánk a budapesti ingatlanárak száguldását elnézve, hogy (pláne a fizetésekhez képest) azok a csillagos egeket verdesik. Vajon tényleg így van? Mi a helyzet a többi régiós fővárossal összehasonlítva?

Nos, az OTP Ingatlanpont legutóbbi felmérése szerint hiába a drágaság, a fővárosi árszint még mindig csak a régió középmezőnyébe tartozik. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Budapest az Economist rangsora alapján a világ 34. legélhetőbb városa, míg a megélhetési költségek tekintetében a 82., akkor már alkothatunk magunknak valami képet arról, miért kedvelik a külföldiek.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

De nem is ez a lényeg, hanem hogy a belvárost tekintve a régió legdrágább városa Belgrád, ahol az országos átlagjövedelemből 5,7 hónapnyi teljes bevételt kell költeni egy belvárosi lakás négyzetméterére.

A következő a sorban Prága, ahol 4,2 hónapot kell dolgozni egy belvárosi lakás négyzetméteréért, ugyanehhez Budapesten 3,7, míg Bécsben mindössze 3 havi helyi nettó átlagjövedelem szükséges – írta a Portfolio.

A külvárosokban is Belgrád áll az élen Prágával karöltve, mindkét városban 2,7-3 hónapot kell dolgozni átlagjövedelemmel egy négyzetméterért. A többi fővárosban nagyjából azonosak az arányok, 1,7-2,2 hónapnyi nettó jövedelem kell. Budapest a középmezőnybe tartozik a maga 1,8 hónapjával.

Robbanásszerűen nő a munkaerőhiány

(Fotó: pixabay.com/Unsplash)

Share.

About Author

Leave A Reply