Mennyire drága Norvégia?

0

Nyilván nagyon. Magyarországról nézve meg pláne. Csakhogy azt már megtanultuk, hogy ha valaki nem csak pihenni, utazgatni megy egy másik országba, akkor mindig annak összefüggéseiben kell nézni az árakat. Így már azért más lesz a kép a skandináv ország esetében is – derül ki a Miért éppen Norvégia blog beszámolójából

„Nézzük csak, mi drága: minden, persze, de azon belül is, ami hanyattesős, például a kenyér. Egy hetven dekás kenyér kb. 30 korona, ami úgy 1000 forint körül van jelenleg.

Itt északon a búza nem terem meg, így hagyományosan itt barna kenyerek vannak, amiket szeretnek telepakolni mindenféle magvakkal is. Tehát legalább az ezer forintodért nagyon finom kenyeret fogsz kapni.

A zöldségek nem csak, hogy drágák, de elég szűk belőlük a választék, szintén hasonló, éghajlati okokból. Mondjuk egy kb. 25 dekás spanyol import cukkinit általában 20 koronáért tudsz megvenni, ami majdnem 700 forint. Ennyiből otthon talán három kilót is kaphatsz, ha jól emlékszem, bár az idei zöldség árak nincsenek meg nekem.

A paradicsom helyi, 30-40 korona körül van kilója, és nyáron nagyon finom is volt, most már itt is csak az a halványrózsaszín, ízetlen gömböc van, mint otthon a szupermarketekben. Egy darab kígyóubi 20 korona, akciósan 18. (…)

A fűszerek arany árban vannak, viszont sokkal, de sokkal aromásabbak, mint amiket odahaza lehet kapni. Ez jellemző egyébként minden import termékre. Itt nincsen savanyú import szőlő horror áron. Horror áron van, de legalább finom. Ezekből én arra következtetek, hogy mi tényleg nem az első osztályú cuccokat importáljuk. Mondjuk, ha ennyi az ára, akkor meg is értem, miért nem.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn! Kattints, találj, költözz!

A tömegközlekedés itt, Stavangerben, 35 korona egy jegy, nagyjából egy ezres. 700 koronáért lehet egy zónára bérletet kapni, ami sokkal nagyobb területet fed le, mint mondjuk otthon egy Budapest bérlet. Ez talán a nagyon gyér népsűrűségnek köszönhető. Mármint az, hogy a zónák nagyvonalúan vannak elosztva. Két zónára 1100, három zónától pedig 1500. (…)

A belvárosi fodrászüzletekben egy női hajvágás 500 koronánál kezdődik (16000), a határ pedig a csillagos ég, gondolom (ha ugye hosszú haj, meg még festetünk is, stb.). A ruházkodás is ezt a tendenciát követi, ha valami akciós, és nagyon olcsó, mondjuk egy póló, akkor már 200 koronáért meg lehet kapni (6-7000).

Kibúvók

Említettem, hogy vannak kibúvók is, és most, hogy már kellően szívinfarktust kaptál, el is mondom, melyek azok.

Először is a szupermarketekben vannak saját márkás termékek. A norvégok nagyon büszkék a gazdaságukra és védővámokkal védik azt, illetve a helyi cuccok eleve drágák a magas munkabérek miatt, de azért náluk is van, aki feltalálta már a spanyol viaszt.

Ilyen termékek például a FirstPrice márkájú cuccok, amiket a Kiwi szupermarketben lehet kapni. Összehasonlításképpen egy doboz akármilyen tojás, 12 darabos, 42-48 korona között változik, a FirstPrice-os tojás ára 24 korona.

Igen, ha a 800 forintot veszem alapul, akkor még mindig marha drága, de ha azt nézem, hogy kb. feleannyiba kerül, mint a másik, akkor nagyon is jó árnak tűnik. FirstPrice-ban vannak felvágottak, és néhány fagyasztott kaja, vagy például vécépapír is.

Aztán a Rema1000 saját márkája a Rema1000, amiben lehet pl. pestot kapni, egy üveg 5 koronába kerül, ami viszont még hazai viszonylatban sem drága. Olívabogyó, szárított paradicsom olajban, száraz tészta (1 kg spagetti 10 korona, a normál félkilós tészták 14-20 korona közt vannak), lekvárok és szintén a vécépapír található meg náluk jó áron.

A Coop saját márkája pedig az Xtra. Összehasonlításképp egy kis guriga (25 dkg) trappista szerű sajt, ami máshol 50 korona, Xtra márkában 34. (…)

Mi a helyzet a fizetésekkel?

Van viszont jó hír is. Az árak azért ennyire magasak, mert őrületesen magasak a bérek is. Tehát, ha nem csak nyaralni jössz ide, hanem itt szeretnél élni és dolgozni is, hamarosan átáll az agyad koronára, és akkor az a 20-30 korona nem lesz már sok pénz.

Az átlagbér itt 43 ezer korona havonta, és azért itt nem olyanok a jövedelemkülönbségek, mint Mao-n, hogy a mosogató hazavisz 70ezret, a mészároslőrinc meg 7milliót… percenként…

A lakbér mondjuk elvisz párezret, de ha nem egyedül élsz és dolgozol, akkor már jó vagy. Egy kis lakást 5-7 ezer koronáért is ki lehet fogni, de ha jön a pereputty, jobban jártok egy egész házzal, ami nagyságrendileg nem sokkal kerül többe, de mondjuk legalább két szintes.

Autót fenntartani még mindig elég költséges itt, annak ellenére, hogy pont ezévtől leszállították az adókat. Viszont a tömegközlekedés szerintem a bérekhez viszonyítva nevetségesen olcsó, tehát érdemesebb szerintem olyan helyen lakni, ahol jár busz.

Tehát, ha azt veszem, hogy mondjuk a pároddal jössz, és 10.000-ért kivesztek egy lakást, ezért már minimum kétszobásat kaptok, és még költötök 10.000-et kajára, ami nagyjából azt jelenti, hogy tejjel-mézzel folyó kánaán van (én 3000-ből ki tudok jönni, macskakajával, alommal együtt).

Ez még mindig csak egy átlagbér fele, és két ember szépen megél. De persze kereshetsz többet az átlag felénél, dolgozhattok mind a ketten, és nem is muszáj annyira nagy lábon élni.”

A teljes posztot itt találjátok.

Külföldi állásajánlatok százai egyetlen kattintásra! Ne hagyd ki!

(Fotó: pixabay.com/liveinlondon)

Share.

About Author

Leave A Reply