Mennyire drága Magyarország?

0

Magyarország az egy főre jutó bruttó hazai terméket (GDP) és az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztást (AIC) nézve is az uniós országok sorának végén kullog. A kép persze úgy még teljesebb, ha azt is megnézzük, mennyibe kerül az élet az egyes országokban.

Nem meglepő módon ez a lista teljesen más (szinte fordított) képet mutat, hiszen eszerint Bulgáriában a legolcsóbb, Dániában pedig a legdrágább az élet. Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat az unió országainak átlagát vette 100 százaléknak. Bulgáriában ehhez képest 48 százalék volt az átlagos árszínvonal, Dániában pedig 142 százalék – írta a Világgazdaság.

Átlag fölötti színvonalat 12 országban mértek: Dániát Luxemburg követi 127 százalékkal, Írország (125 százalék), Svédország (125 százalék), Finnország (122 százalék), Nagy-Britannia (117 százalék), Hollandia (112 százalék), Belgium (111 százalék), Franciaország (109 százalék), Ausztria (108 százalék), Németország (105 százalék) és Olaszország (101 százalék).

INKÁBB KÜLFÖLDÖN PRÓBÁLKOZNÁL? VÁLOGASS ITT ÁLLÁSOK KÖZÜL!

Magyarországon az árak az uniós átlag 62 százalékát érték el tavaly, ezzel Bulgária (48 százalék), Románia (52 százalék) és Lengyelország (56 százalék) után a negyedik legolcsóbb ország az Európai Unióban.

Magyarországon az elektronikai cikkek ára közelíti leginkább az uniós átlagot, csak 5 százalékkal marad el a 28 tagállam átlagától. A legtöbbet Dániában és Franciaországban, a legkevesebbet pedig Írországban és Lengyelországban kell fizetni.

Az élelmiszerek Romániában a legolcsóbbak, Magyarországon az EU-s átlag 82 százalékába kerülnek, Dániában pedig a legdrágábbak 150 százalékkal. Ausztriában 120 százalékon állnak.

Ruházkodni is olcsó Magyarországon, a magyar árak az EU-átlag 84 százalékára rúgnak, ennél csak Bulgáriában lehet olcsóbban ruhát vásárolni, Svédországban öltözködni pedig a legdrágább, ahol az átlag 134 százalékát kell fizetni a ruhákért.

Szegény Magyarország

(Fotó: coopszeged.hu)

Share.

About Author

Leave A Reply