Mennyire drága az élelmiszer Magyarországon?

1

Gyakran halljuk, hogy miközben a magyarországi fizetések töredékei a Nyugat-Európában megkereshető béreknek, az élelmiszerért és sok minden másért majdnem ugyanannyit kell fizetnünk. Vajon tényleg így van

Ha nagyon röviden kellene válaszolnunk, akkor azt mondanánk: nincs így. Az Eurostat 440 különböző termék árát alapul vevő friss adatai ugyanis teljesen mást mutatnak, mindjárt végig is nézzük őket.

Kezdjük a nagy átlaggal: az élelmiszerek és az alkoholt nem tartalmazó italok Európán belül Svájcban a legdrágábbak, őket Norvégia, Dánia, Izland és Svédország követi, majd Ausztria következik a sorban.

Az eurózóna átlaga 104 egység, ehhez képest például Svájc értéke 172, de még Ausztriáé is 120, ami egy szinten van Írországgal. A külföldön élő magyarok által kedvelt Egyesült Királyság tizedik a sorban Luxembourg és Olaszország közé szorulva. Érdekes, hogy a német árszínvonal az eurózóna átlaga alatt van, ugyan nem sokkal, de akkor is.

A lista túlsó végén Macedónia (58), Lengyelország (63) és Románia (64) található, Magyarország a maga 79-es értékével a középmezőny alján helyezkedik el, Csehország (79) és Észtország (88) közé ékelődve.

Az alkohol Írországban meglepően drága (az EU-átlag fölött 75 százalékkal), Bulgáriába viszont rendkívül olcsó (36 százalékkal az átlag alatt). A dohánytermékekért az Egyesült Királyságban kellett a legtöbbet fizetni, és itt is Bulgária jött ki a legolcsóbbnak.

Az Európai Unión belül a kenyér és a gabonafélék esetében Dánia a legdrágább, míg a tojásért, tejért, sajtért Cipruson kell a legmélyebben a pénztárcába nyúlniuk az embereknek.

Ha a fizetéseket figyelmen kívül lehetne hagyni (sajnos nem lehet…), akkor a régió tulajdonképpen nem is állna rosszul, hiszen a kenyér és gabonafélék Romániában, a hús Albániában, a hal Macedóniában, míg a tejtermékek Lengyelországban a legolcsóbbak. Magyarország általában minden esetben a középmezőny alján helyezkedik el.

(Fotó: pixabay.com/Tariq786)

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. HARMATI HENRIETT on

    A magyar èlelmiszeràrakhog semmi köze az alkoholnak..az alkohol nem elemiszer.

Leave A Reply