Mennyire boldogok a magyarok?

0

Talán nem túlzás azt állítani, hogy mi, magyarok, hajlamosak vagyunk inkább félig üresnek tekinteni a mindenkori poharat, ezzel együtt is érdekes, hogy miként látjuk saját magunkat a többi európai országhoz viszonyítva. Mennyire szeretünk abban az országban élni, ahol élünk, mennyire vagyunk boldogok otthon és a munkahelyen? Rögtön kiderül.

Az Európai Unió (még pontosabban: a Bizottság) időről időre nagyon érdekes felméréseket készít, ebben az esetben például azt próbálták meg kideríteni, mennyire boldogok az uniós állampolgárok az élet különböző területén.

A tavaly szeptemberben és októberben végzett felmérésben (itt letölthető az egész) arra voltak kíváncsiak, az emberek hogyan érzik magukat a családban, a munkahelyen, otthon, és persze az országban.

A 28 tagállamban végzett felmérés immár a hetedik a sorban (az elsőt 2006-ban csinálták, majd 2009, 2011, 2012, 2014 és 2016 következett), azaz van összehasonlítási alap.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

Ami az összképet illeti, a válaszadók 91 százaléka boldogan él a családjában, közel kétharmad (64 százalék) pedig a munkájával is elégedett. Tízből kilenc ember boldog abban az országban, ahol él, 78 százalék pedig az Európai Unióban.

A válaszadók háromnegyede pozitívan áll Franciaországhoz (74 százalék), Németországhoz (72) és az Egyesült Királysághoz (64). Az Egyesült Államok nem túl népszerű (45 százalék, 2016-hoz képest 16 százalékpontos esést bemutatva), és az európaiak nem nagyon bírják Kínát (32), és Oroszországot (28) sem.

A családi élet

Ami a családot illeti, általában véve azt mondhatjuk, hogy tíz emberből hét boldog a családjával. A lista egyik végén a dánok (99 százalék), az írek és a máltaiak találhatók (97 százalék), de a többség is bőven 90 százalék környékén vagy a fölött mozog.

A lista végén a kelet-európai országok találhatók, Magyarország (84) hátulról a hatodik a görögök (86) mögött, de a csehek, a románok, a szlovákok, a litvánok és bolgárok előtt.

A felmérés ennél mélyebbre is megy, én ebbe nem mennék bele, akit érdekel, bogarásszon nyugodtan az eredeti jelentésben. Annyit talán érdemes megjegyezni, hogy kiderült: minél magasabb valakinek a végzettsége, annál valószínűbb, hogy boldogabb otthon.

Érdekes módon a menedzserek, és a fehérgalléros munkát végzők is boldogabbnak vallották magukat, mint például a munkanélküliek – ezen annyira nincs mit csodálkozni…

Karrier

Négy országot kivéve elmondható, hogy az emberek több, mint fele a jelenlegi munkahelyén, ami érdekes adat szerintem. Az élen az írek (84 százalék) állnak, megelőzve a dánokat (81), és az osztrákokat (79).

Ami a magyarokat illeti, pontosan kétharmad mondta, hogy elégedett a jelenlegi munkájával és karrierjével, ami éppen az uniós átlag (64) fölött van.

Az is érdekes, kik csúsztak be az 50 százalékos határ alá. A legutolsók a görögök, amit az elmúlt lassan tíz év válsága után tulajdonképpen meg is lehet érteni.

Előttük három ország áll egyaránt 49 százalékkal, méghozzá a ciprusiak, a bolgárok és (legalábbis nekem némi meglepetésre) a franciák. Ami még érdekes, hogy a franciák 15 és a lengyelek 10 százaléka azt sem tudta megmondani, egyáltalán boldog-e a munkájával.

Ebben az esetben érdekes azt is megnézni, miként változtak a vélemények a 2006-os első felmérés óta. Annál is inkább, mert elég komoly ugrások tapasztalhatók.

Örvendetes módon például Magyarország esetében is, ahol 2006-hoz képest 22 százalékponttal többen boldogak a munkahelyükkel, és ez a lengyelek (24) után a második legnagyobb emelkedés.

A legnagyobb csökkenés ezen a téren az elmúlt bő évtizedben a spanyoloknál, az olaszoknál és a görögöknél volt tapasztalható – nem kell hozzá közgazdasági lángésznek lenni, hogy ezt kapcsolatba hozzuk a 2008-as válsággal és annak következményeivel.

Az ország

A határátkelés szempontjából is fontos kérdés, mennyire érzi jól magát az ember a saját országában (vagy ott, ahol él). Nos, tanulságos lista következik, amit persze mindenki úgy értelmez, ahogy akar.

Általánosságban tízből kilenc európai boldog ott, ahol él. A lista élén (már megint…) a dánok állnak (99 százalék), őket az írek (98), majd a hollandok és a svédek (97-97) követik, de a többiek sincsenek annyira lemaradva, általában 85 százalék körül mozognak az eredmények, ami nem rossz.

Aztán az olaszoknál kezd másképp kinézni a kép, bár a 80 százalék még így sem rossz, aztán jönnek a csehek, a litvánok (még 70 százalék fölött), aztán az utolsó három: a románok (67), a bolgárok (66) és a sor végén a magyarok, ahol tízből már csak hat ember vallotta magát boldognak.

Ami már csak azért is érdekes, mert közben saját bevallásunk szerint sokkal boldogabbak vagyunk, mint 2006-ban, ezen a téren csak a portugálok előznek meg minket (ott 28 százalékpontos emelkedés volt, Magyarországon 26).

A hangulat általában sem sokat romlott az Európai Unióban, a horvátok állnak -7 százalékponton (ugye ők 2006-ban még nem is voltak tagok), míg a franciák, a németek, a belgák és a luxemburgiak véleménye változatlan.

Nem tudom, mi lehet mindennek az oka, majd ti megfejtitek a kommentekben. 🙂

Az Európai Unió

Sokat halljuk az EU ekézését, de a helyzet az, hogy a megkérdezettek nagy többsége szeret az Európai Unióban élni. Leginkább a luxemburgiak (97 százalék), az írek (94) és a hollandok, valamint a dánok (92-92).

A magyarokat megint a lista másik végén kell keresni, ráadásul olyannyira a végén, hogy megint a legutolsók vagyunk a magunk 57 százalékával (ami mondjuk még így majdnem tízből hat ember) a cseheket, a románokat és a görögöket megelőzve.

Az állandó EU-véget emlegetők alighanem csalódottan veszik majd tudomásul, hogy 20 országban is sokkal pozitívabban állnak most az uniós élethez az emberek, mint 2012-ben.

A legnagyobb az emelkedés Portugáliában (31 százalékpont), Magyarországon (26), és Cipruson (21). Na, erre varrjunk megint gombot: szóval annak ellenére, hogy még mindig nálunk szeretnek az emberek a legkevésbé az Európai Unióban élni, a tendencia egyértelműen és erősen emelkedő az elmúlt öt évet figyelembe véve.

Na, nem kínoználak titeket még több adattal, szerintem elég érdekesek ezek a megállapítások, folytassuk a kommentekben!

Ausztriába, Németországba, Svájcba, Hollandiába – külföldre mennél dolgozni? Válogass itt állást!

(Fotó: pixabay.com/JanaHavlik)

Share.

About Author

Leave A Reply