Mennyiből élhetsz meg jól Magyarországon?

10

A kérdés a Határátkelő blogon merült fel a minap egy beszélgetés során, és arra gondoltam, itt az ideje megkérdezni titeket is, szerintetek mekkora az az összeg, amiből havonta egy négyfős család (két szóló két gyerek) kényelmesen meg tud élni. Fejenkénti nettó összegről van szó.

Némi támpontot egy 2014-es kutatás adhat, ennek a főbb megállapításait gyorsan ideírjuk, hogy legyen miből kiindulni (bár ezt úgyis mindenki a saját életén érzi).

Szóval pár évvel ezelőtt a háztartások országosan 120 ezer forint összegű egy főre jutó havi jövedelmet tartottak szükségesnek az átlagos szintű megélhetéshez, 71 ezer forintot a nagyon szűköshöz, valamint 214 ezer forintot a nagyon jóhoz.

A KSH elemzése szerint a legfelső jövedelmi ötödben élők (azaz a „felső 20 százalék) havi 162 ezer forintot társítottak az átlagos színvonalhoz, és 293 ezret a nagyon jóhoz, míg a legszegényebb réteg 78 ezer forintot tartott szükségesnek az átlagos és 138 ezret a nagyon jó megélhetési szinthez.

Inkább külföldön számolnád az eurót? Válogass közel 1000 állásajánlat közül egy kattintásra!

A KSH által számolt átlagember havi 66 ezer forintból nagyon szűkösen jön csak ki, míg 147 ezerből már jól,197 ezer forintból már nagyon jól tudna élni – írta akkor a napi.hu.

Persze ezek csak az átlagok, sok mindentől függ, kinek mi a jó színvonal, ezek azért elég szubjektív dolgok – mi jó színvonalnak mondjuk azt, amikor hónap végén nem kell számolgatni, a napi bevásárlásoknál nem kell nézni az árcédulát, és évente egy (vagy két) nyaralás-telelés is belefér.

Érdemes még megemlíteni a régiókat: 2014-ben Budapesten az átlagos szinthez havi 150 ezer forintot tartottak szükségesnek, míg az Észak-Alföldön ugyanehhez csupán 106 ezer, a Dél-Alföldön 112 ezer, a Nyugat-Dunántúlon pedig 115 ezer forintot, míg a Közép-Dunántúlon 123 ezret.

Ti mit gondoltok?

A válaszok egy részét (természetesen csak keresztnévvel) várhatóan felhasználjuk egy tervezett blogposzt elkészítéséhez.

Ha részletesebben is kifejtenéd, írj a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

(Fotó: flickr.com/CafeCredit.com)

Share.

About Author

10 hozzászólás

 1. Sziasztok!
  Nagyon tetszenek az írásaitok. Ehhez a cikkhez csak annyit fűznék, hozzá, hogy biztos, hogy a 4 fős család az átlagos? Rengeteg gyerekét egyedül nevelő szülő van, ahol ugyebár egy kereső van. Ebben tudok nyilatkozni. Egy gyereket nevelve számomra az egy főre eső 70000,-Ft. (Polgármesteri Hivatalban dolgozok megyei jogú városban, nagy pénzeket kezelek) Amiből kényelmesen tudnék élni, saját lakásomban az 120.000,-ft/ fő lenne.

  • Szia!

   Kösz szépen, igyekszünk. 🙂 A négy fős család nem szerintünk átlagos, a statisztika szokott ennyivel számolni, de egyébként igazad van. Kösz az adatot, felhasználjuk majd a poszthoz!

 2. Komolyan,ki az az ember,aki ezeket kiszámolja,és kíváncsi lennék,hogy ezen számok rá is érvényesek e? A közel 300 ezres tételt,mint nagyon jó megélhetést még többé-kevésbé el is fogadom,de a többi nem helytálló!!!

 3. Én párkapcsolatban élek és én is azt mondom, hogy 300.000/fő 2 emberre elég. És ez nem kellene irreális legyen.

 4. Szerintem, Budapesten 2 fős háztartásban már ca. 300e HUF-ból lehet “polgári” szinten megélni, kicsit odafigyelve a kiadásokra. 500e HUF/fő-ből már meglehetősen jól lehet élni, de a felső határa a havi költésnek a csillagos ég. Mert simán be lehet ülni minden este egy 35e-s két fős vacsorára, egy ca. havi 600e-ért lízingelt Audi A6-ossal, majd hazahajtani a rezsivel 1 m HUF/hó áron bérelt budai tetőteraszos lakásba, és akkor még a menő ruha-cipő-bútor-magánovi-hajó-bejárónő-kertész-utazás-magánorvos-tréner-önmegvalósítás-hobbi-vadászat kombókról nem is beszéltem – és a Rózsadomb tele van az ilyen emberekkel.

  A minimumot sokkal nehezebb megsaccolni. Egy albérlet Pesten 70e+rezsi alatt aligha kezdődik. Két ember együtt talán ki tud jönni 120-130e HUF/hó pénzből, ha élére teszik a fillért is. Gyerekeseknél kicsit persze más lesz az osztás.

 5. Viktória on

  Hát, mi két éve jöttünk el és akkor kb. 200.000/fô jutott ránk egy három felnôttbôl álló háztartásban. Ez bizony nagyon kevés volt még úgy is, hogy nevetségesen olcsó volt az albérletünk.

 6. lakástörlesztő/albérlet 150
  rezsi átlagban 50
  kaja 80 /fő
  ruha 250/12/fő -> 20/fő
  tisztálkodás 10/fő
  háztartás 30
  230+110/fő + pihenés, szórakozás, gyermekre fodítandó stb.

  vagyis gyerek nélkül 300k, gyerekkel 350-400k

 7. 2 fős háztartás, 55 nm2-es, 2 szobás belbudai lakás havi ktg.: 70 ezer, napi bevásárlások: 70 ezer, heti nagybevásárlás:15-20 ezer, /nagyon felkúsztak az élelmiszer árak/ ez eddig 200 ezer és még nem vettem egy cipőt, se könyvet, se mozijegyet, nem hívtam ki semmilyen szerelőt, ha valami nagyobb gép elromlik, újat kell venni, az sincs benne. Nyaralás, kisebb utak év közben esetleg hosszú hétvégén. Semmi luxus, ebben nincs benne pl étterembe járás. Jó lenne életbiztosítás, nyugdíj takarékosság, mert most ilyesmiről szó sem lehet, pedig az évek múlnak. Havi 40-50 ezret félre kéne rakni, de nincs miből.
  400-500 ezer kéne legalább havonta.

 8. Budapest, egyedülálló szülő, 1 gyerek, havi cca 135.000 Ft/fő, de nincs hitelem szerencsére. Ebből ki tudunk jönni, jut szórakozásra, kultúrára, de nem azon a szinten ahol ténylegesen szeretném.

 9. Keresztes Ferenc on

  Az a baj a véleményüket leíró kommentelőknél, hogy egy nagyon is fontos tényt nem vettek figyelembe. Ez az életnívóra való igény ami személyiségenként változó. Mire gondolok? Múzeum, színház, állatkert vagy cirkusz időnként a gyerekekkel. Könyvek vásárlása. Heti egyszeri kikapcsoládás pl. kirándulások. Évente két hét nyaralás akár határmenti országokban. Sielés telente egy hétre stb. Amit leírtam az becslésem szerint fejenként 1.000-1.500 eurónak megfelelő összeg. Ezzel már ki lehet jönni úgy, hogy a tudásunk is gazdagodik és megismerjük a szép dolgokat és a gyermekeinknek is át tudjuk adni. Tisztelet a kivételnek de a magyar átlagos műveltség mélypontra jutott köszönhetően annak, hogy azt hagyjuk el ami nélkülözhető! A fejlett világ lakossága meg elrohan mellettünk. Belénk sulykolták azt a spórolást amelyik önpusztító folyamatokat indított el. A mai gyerekeknek fogalmuk sincsen a festészetről, szobrászatról, könyvek mondanivalójáról és még sorolhatnám órákig. Én ma gúnyosan úgy szoktam jellemezni szeretett hazánkat, hogy a balkán hegyeshalomtól délre kezdődik. Akinek nem inge ne vegye magára de jó lenne ha néhányan felöltöznének a döntéshozók közül. Üdv: Feri

Leave A Reply