Mennyibe került Magyarországnak a határátkelés?

0

Nem kevésbe, hiszen a külföldön élő magyarok utalnak haza pénzt (hogy ez sok vagy kevés, az már ízlés kérdése), ugyanakkor a gazdaságot eléggé erősen sújtja a munkaerő elvándorlása – és nem csak Magyarországon. A veszteség pedig számszerűsíthető.

Az Európai Unió kelet-közép-európai tagországaiban egyszerű a képlet: egyre kevesebben születnek, miközben elég sok a kivándorló. Ez elég komoly csapás ezeknek az országoknak a gazdaságára.

A külföldön dolgozók ugyan küldenek haza némi pénzt, ám a távozásuk miatt kialakult munkaerőhiány elriasztja a külföldi befektetőket, ami több kárt okoz a gazdaságnak, mint amennyi hasznot hoz az előbbi – idézte az Economist Stasys Jakeliunas litván közgazdászt.

Külföldre húz a zsebed? Válogass közel 1000 álláslehetőség közül itt

Az IMF adatai szerint a kelet-közép-európai kivándorlás 0,6-0,9 százalékkal mérsékelte a térség egyes országainak éves GDP-jét 1999 és 2014 között – jegyezte meg a napi.hu.

Ha ez nem lenne elég, a kivándorlás miatt Bulgáriában, Romániában és egyes balti országokban 2030-ban 3-4 százalékkal lesz alacsonyabb az egy főre eső GDP annál, amennyi enélkül lenne. Ez katasztrofális hatást gyakorolhat az országok költségvetésére.

A legnagyobb gondot a nyugdíjkiadások jelentik, amelyek Európának ebben a régiójában elviszik a szociális költekezés felét.

Szívesen kipróbálnád magad külföldön? Akkor kattints egyet!

(Fotó: pixabay.com/matuska)

Share.

About Author

Leave A Reply