Mennyibe került a határátkelés?

0

Érdekes számítást küldött el a minap Pappito, aki annak próbált meg utánaszámolni, tulajdonképpen mennyibe is került neki az, hogy Új-Zélandra költözött. Az összeg elgondolkodtató, főleg, hogy ez csak az ügyintézés. Ha van kedvetek, számolgassatok ti is!

„Azt időnként olvasom a Határátkelőn, mennyi a csirkemell kilója, de azt nem, (vagy nem emlékszem) hogy mennyibe került maga a ki/bevándorlós folyamat. Úgyhogy tegnap összeadtam, hogy mennyibe került az összes idevándorlási ügyintézkedés költsége, a repcsiről leszálláskor kapott turistavízumtól a fekete útlevélig.

6500 új-zélandi dollár.

Ebben persze benne van a magyar útlevelek meghosszabbítgatása is, az összes permitek/vízumok, letelepedési engedélyek, fordításhitelesítések, migrant levy, állampolgárság stb..

Mi a visitor visa – meghosszabbított visitor visa – work permit/visa – gyereknek meghosszíbbított visitor visa* – resident permit – permanent residency – citizenship ösvényen sétáltunk végig, életben tartva a magyar okmányainkat időközben.

(*: a gyerek ugye nem kaphat munkavállalási engedélyt, mert gyerek, úgyhogy a mi vízumunk alapján kapott hosszú turistavízumot meg állami egészségügyet meg oktatást.)

Mintha folyamatosan fosztogattak volna

Nem is olyan vészes, sokkal többnek gondoltam, vagy inkább többnek érződött, mintha folyamatosan fosztogattak volna (amúgy szép kasza van a bevándorláson).

Ráadásul mi nem csináltunk sem szakmaelismertetést, sem IELTS nyelvvizsgát, az összes hivatalos fordítást megcsinálta nekünk egy fordító barátom a sok szép szemünkért.

Születési meg házassági anyakönyvi kivonatokat csináltattunk még Magyarországon, mielőtt elindultunk, szóval ez másnak lehet több/kevesebb, kortól, családmérettől, munkakörülményektől, vízumtípustól, szituációtól függően.

Nem számoltam bele ebbe mindenféle postaköltségeket (okmányok küldözgetése például), magyar erkölcsi beszerzését, az ide-oda szaladgálás költségeit, meg a magyar okmányokkal kapcsolatos járulékos lóvékat, amikről persze se számla, se semmi, de mondjuk ilyen huszon dollárokról beszélgetünk.

Meg nincs benne a magyar paneldoki ára sem, részben azért, mert végül nem tudtuk felhasználni az általa kitöltött izéket, meg nem is találom, hogy mennyibe került. Ráadásul az egyik gyerekünk kiwiként startolt, gyakorlatilag egy kiwi útlevél árába került csak a kis tősgyökér. Őt nem vontuk a NER hatálya alá, amúgy nem is tudom, mibe kerül, meg hogy megy az ilyesmi.

Egy gyerek, öt útlevél

A legérdekesebb, hogy elsőszülött gyermekemnek (ő 10 éves) összesen öt (5) útlevele van. 4 magyar (három lejárt egy érvényes) és egy kiwi. A gyerekútlevélre vonatkozó szabályok miatt neki háromszor kellett útlevelet hosszabbítani, mindhárom alkalommal más volt a procedúra és mindhárom alkalommal különböző összegeket fizettünk a cuccért és tök különböző ideig tartott mire meglett.

Másodszülöttem helyi útlevele alapból 5 évre érvényes, annak ellenére, hogy a csecsemőkori, buktafejű képe van az okmányban. Felnőtt útlevelet tavaly novembertől alapból 10 évre adnak.

A folyamat legmagyarabb része az volt, amikor a felnőtt útlevél hosszabbításakor a Canberrából iderepült csávó átvette a $219 készpénzt, majd a gép kinyomtatott egy igazolást, hogy ő átvett 14 000 rénes magyar forintot.

Mentségére szóljon, hogy ez az okmányirodai vagy milyen szoftver semmit nem engedett neki csinálni, szóval esélye se volt a valóságot a gépbe erőltetni. Mondjuk ez volt az egyetlen eset, hogy kaptunk bármiféle papírt arról, hogy fizettünk. Elektronikus fizetésre a mai napig nincs mód.

A kiwi hivatalok se el nem fogadnak, se nem kezelnek készpénzt már hosszú évek óta, magyar útlevélért fizettünk postán feladott kp-vel (!), bankcsekkel és személyesen marokba nyomott készpénzzel.

Persze ez a hat és félezer dollárok nem egyszerre, hanem nyolc évre elosztva jelentkeztek, úgyhogy heg nélkül gyógyultak, meg az eredményt/célt tekintve minden cent jó helyre ment (vagy elkerülhetetlen volt :). A legdrágább az állampolgárságra szóló jegy volt (két felnőtt egy gyerek, csak oda), 1175 kiwipénz.

A 6500 kiwi dollár 1.2 millió forint, ha ez számít, de az árfolyam az elmúlt években ide-oda ment, szóval ez csak saccolós átváltás mai árfolyammal. A bevándorlási és vízumszabályok persze az évek alatt összevissza változtak, szóval ez csak a mi múltbéli szitunk, általános ismeretterjesztés, nem bev. tanácsadás. :)”

Nem mintha olyan nagyon ajánlgatni kellene, de annak, aki nem ismeri, itt van Pappito blogja, nagyon ajánlom olvasgatásra!

(Fotó: pappito.com)

Share.

About Author

Leave A Reply