Mennyibe kerül a külföldi továbbtanulás?

0

Egyre több magyar tanul külföldön (erről nemrég mi is írtunk), az azonban nagy kérdés, hogy mekkora kiadással kell számolnia a családnak, ha a tehetséges fiatal úgy érzi, külföldön tanulna tovább.

A jó hír az, hogy uniós polgárként több európai országban (a svédeknél, a dánoknál, a finneknél, de akár a szomszédos osztrákoknál, vagy Németországban) nem kell tandíjat fizetni, vagy ha kérnek is némi anyagi hozzájárulást, az pár tízezer forint.

A német egyetemeken például 200 eurós (kb. 60 ezer forint) szolgáltatási díjat kell fizetni, míg Dániában ez az összeg ennek a fele, Ausztriában pedig a töredéke (a 18 euró egy jobb bécsi szelet ára).

Az Angliában, Hollandiában, Olaszországban, Spanyolországban vagy Franciaországban továbbtanulni vágyóknak ugyan kell tandíjat fizetni, de ennek össze egyfelől nem egységes, másfelől nem is mindig olyan rémesen magas összeg.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

Franciaországban például az alapszakos tandíj 350 euró, Spanyolországban a felvett tantárgyak száma alapján kell fizetni, de nagyjából 800-1000 euró, vagyis 240-310 ezer forint az éves tandíj, míg Olaszországban körülbelül 1800-2000 eurós kiadással kell számolni – írta a hvg.hu.

Angliában magasabbak a tandíjak, állami egyetemen akár közel 10 ezer fontot is ki kell fizetni, ami bőven több, mint 3 millió forint – mondta Lévai Balázs, a külföldi továbbtanulásra szakosodott Engame alapítója.

A tandíj (már ahol van) azonban csak egy dolog, ott van még a megélhetés is. Az Egyesült Királyságban havi 800-1000 fonttal, Hollandiában és Németországban ennél kevesebb, a skandináv országokban nagyobb összeggel kell számolni.

Érdemes megnézni a különféle nemzetközi és helyi felsőoktatási rangsorokat, a listák készítői ugyanis olyan szempontokat is felhasználnak, amelyek a továbbtanulók számára is érdekesek lehetnek az egyetemválasztáskor: például a felsőoktatási intézmények nemzetközi elismertségét, a külföldi hallgatók és oktatók arányát, a munkaerőpiaci elismertséget, sőt van olyan lista is, amely a végzettek átlagfizetése alapján rangsorolja az egyetemeket.

Mennyibe kerül az ausztriai egyetem?

(Fotó: pixabay.com/Hans)

Share.

About Author

Leave A Reply