Mennyibe kerül felnevelni egy gyereket Svájcban?

0

Egy (plane több) gyermek felnevelése sehol a világon nem olcsó mulatság, nyilván fokozottan igaz ez az egyik legdrágább országra, Svájcra, ahol az ingatlan- és az élelmiszerárak, valamint az egyéb, gyermekneveléssel kapcsolatos költségek is az egekben vannak.

Nem árulunk zsákbamacskát, így rögtön az elején eláruljuk, hogy a leginkább konzervatív becslések szerint is egy gyermek felnevelése Svájcban alsó hangon 200 ezer frank (ígérjük, nem fogunk forintra váltogatni, de most az egyszer: 326 forintos svájci frankkal számolva ez 65 millió forint).

Még egyszer: ez egy viszonylag visszafogott becslés, amit a helyi biztosító, a Swisslife tett közzé – ennyire becsülve az összeget, amit egy család a gyermek születésétől annak 20. Születésnapjáig elkölt.

Ebben benne vannak a közvetlen költségek (élelmiszer, ruházat, iskoláztatás, stb.), ellenben nem szerepelnek benne olyan tételek, mint a mobiltelefon, a különböző hobbik vagy olyan egészségügyi kiadások, mint a fogszabályozó.

Hasonló következtetésre jutott a svájci szövetségi kormány családok kiadásait összegző 2018-as tanulmánya, amely havi 810 frankos kiadással számol gyermekenként, itt a végösszeg 194 400 frankra jön ki.

A zürichi gyermekjóléti hivatal ceruzája ennél vastagabban fogott egy évvel később, ők úgy számoltak, hogy egy gyermek 1200-1800 frankba kerül havonta, márpedig így egy család közel félmillió frankot is kifizethet 20 év alatt.

Az újszülött kerül a legkevesebbe

Noha az első gyermeküket váró leendő szülőket szokás ijesztgetni azzal, milyen sokba kerül majd a baba, a valóságban ekkor kell a legkisebb kiadásokkal számolni (eltekintve az egyszeri, nagyobb tételektől, mondjuk a szoba felújításától), hiszen havi 300-400 frank elég lehet a Swisslife már említett kutatása szerint.

A gyerekkel aztán a kiadások is nőnek, mire 7 éves lesz, már havi 500-560 frankkal érdemes számolni – olvasható a helyi Local összefoglalójában.

A legtöbb pénzbe a tinédzserek kerülnek, méghozzá havi 650-800 frankba. Nem csak azért, mert sokat esznek (de még mennyit…), a hobbik és az iskoláztatás is alaposan megdobja a költségeket.

Mi a helyzet több gyerek esetén?

A jó hír az, hogy ugyan több gyerek több kiadás, de azért az egy főre eső költségek csökkennek, hiszen bizonyos tételek (ruhák, bringák, autósülések) újrahasznosíthatók.

Nem meglepő hát, hogy a svájci kormány becslése szerint míg egy gyermek havi 810 frank, addig kettő már “csak” 1310, három pedig alig (…) 1590.

Ez egyben azt is jelenti, hogy míg egyke esetén a 20. születésnapig a már említett 200 ezer frankot kell kifizetni, addig két gyereknél 310 ezret, háromnál pedig 380 ezret.

Nyilván érdemes itt is hangsúlyozni, hogy ugyan ezek hatalmas összegek, de a fizetések is rendkívül magasak, érdemes így végiggondolni a fent leírtakat.

Svéd gyereknevelés magyar szemmel

(Fotó: pixabay.com/jarmoluk)

Share.

About Author

Leave A Reply