Mennyibe kerül Berlinben az élet?

2

A választás után rengetegen kerestek rá a kivándorlás szóra a keresőkben. Minisorozatunkban olyan városokat mutatunk be, amely népszerűek (vagy azok lehetnek) a határátkelők körében. London után most Berlin következik.

Érdekes módon nem a német fővárosban él a legtöbb magyar országon belül, hanem Münchenben. (Ami a Magyarországtól való távolságot figyelembe véve persze abszolút érthető.)

Míg a bajor nagyváros tényleg bajoros, addig Berlin inkább a fiatal értelmiség kedvence (a határátkelők körében mindenképpen), nyitott, befogadó város, nem csoda, hogy sokan veszik erre az irányt akár közvetlenül egyetem után.

Németországi munkalehetőségek a Határátkelőn egyetlen kattintásra

Ami a fizetéseket illeti, a német fővárosban évi 44 800 euró a bruttó átlagkereset, ez nettóban 30 700 euróra jön ki (havi kb. 2500 euróval számolhatunk) – írta a 24.hu.

Vállalható szobát 4-500 euró környékén, lakást egyedül már 700 eurótól lehet bérelni rezsivel együtt. A tömegközlekedés sem drága, a havi bérlet 58 euró. Rossz hír, hogy az egészségbiztosítás már kb. 150-250 euró havonta (ez fizetéstől függ), öröm az ürömben, hogy ennek felét a munkahely fizeti.

Élelmiszerre, kozmetikumokra számolhatunk nagyjából heti 100 eurót, szórakozásra, étteremre, kávézásra pedig újabb havi 100-at. Azaz nem is olyan kevés marad, ami jobb arány, mint Londonban, és különösen jobb, mint mondjuk Budapesten.

Fontos infók, ha Londonba mennél

(Fotó: flickr.com/John Menard)

Share.

About Author

2 hozzászólás

  1. Herr Géza on

    Mindig a szokványos félinformációk: Berlinben nem 44.800 € az éves átlagkereset (a 24.hu is egy Numbeo-szerű ökörségre vonatkozik…), de még ha annyi is lenne: annak a nettója havi 2.300 euró (az 1-es, egyedülálló kereső kategóriában számolva) és az eü.-biztosítás (ill. inkább a betegbiztosítás) 313 euró havonta, az ápolási biztosítással együtt már 370 euró, és ez a munkavállalói rész, azaz nem 150-200 euró, amiből még a munkaadó is “a felét fizeti”. Mindez persze a nettóban már levonásra került. És mondanom sem kell, hogy az évi 45k még csak nem is egy kezdő IT rendszergazda, mérnök, stb. fizetése. Nem is beszélve a szak- és nyelvtudás híján elérhető mosogató, mekis dolgozó, pincér, stb. kategóriákról. Szóval ne essünk már a ló túloldalára se….

  2. Herr Géza on

    “(a 24.hu is egy Numbeo-szerű ökörségre vonatkozik…) “ : bocsi, nem “vonatkozik”, hanem hivatkozik… 🙂

Leave A Reply