Mennyibe kerül az ausztriai egyetem?

0

Ausztria közel is van, a felsőoktatás más nyugati országokkal összehasonlítva nem is olyan drága – minden adott tehát ahhoz, hogy rengeteg magyar tanuljon a szomszéd ország egyetemein. Azonban aki ebben az irányban tervez, jó, ha tudja, mire számítson. Ebben segít az Élmény nektek blog összeállítása, ami sorra veszi a tudnivalókat – ebből emeltünk ki néhány részletet.

Felvételi

Számos egyetemi szakon nincs felvételi és nincsenek keretszámok sem. A magyar diákok által kedvelt Bécsi Egyetemen (Uni Wien) – ahol az Afrika tudománytól az üzleti informatikáig nyúlik a választék – az alapképzések (BA) legtöbbjén például egyelőre nincs felvételi.

Az orvosi képzésben, pszichológia, publicisztika, újságírás-kommunikáció, gyógyszerészet, tanár és készségtárgyas (testnevelés) szakokon, valamint a közgazdaságtan tárgyaknál, és a magyar diákok által szintén kedvelt WU-n (Közgazdaságtudományi Egyetem) viszont már van.

Miután évente felreppen a hír, hogy az egyetemek zsúfoltsága miatt gondolkodnak a felvételi bevezetésén, elképzelhető, hogy a helyzet változni fog.

Nyelvtudás

Ausztriában az egyetemi alapképzések zöme német nyelven zajlik. Némileg meglepő, hogy az egyetemek többségében (beleértve a kutatóegyetemeket is) simán hallgató lehet valaki középfokú nyelvvizsgával.

A hivatalos egyetemi elvárás – például az Uni Wien esetében – a B2 szint. Ezeket a nyelvvizsgákat érdemes letenni: az Österreichisches Sprachdiplom vagy a Goethe Zertificat, esetleg TELC bizonyítványokat mindenhol elfogadják.

Ausztriai munkalehetőségek a Határátkelőn egyetlen kattintásra!

Az előadásokon is érteni kell az elhangzottakat, mert így lehet csak jó jegyzeteket készíteni. Halovány középfokú nyelvismerettel külön kihívás, ha az előadó éppen nyelvjárási színezetben és nem kristálytiszta hochdeutschban, ráadásul gyorsan pergeti a mondókáját.

Egyszóval a középfokú nyelvismeret nem igazán elégséges, persze nagyon sok szorgalommal, kitartással és elszántsággal ezzel is neki lehet indulni a szakmai tanulmányoknak.

A STEOP

Az első szűrő, ami tekinthető felvételinek is, az első félév végi vizsga, a STEOP (Studieneingangs- und Orientierungsphase). Ez egy 3-4 tárgyból összeállított, alapozó és orientáló tananyag, melynek a végén, talán az érettségihez hasonlítható, több órás írásbeli küzdelem áll.

A cél kettős, egyrészt a hallgató a fél év alatt eldöntheti, tetszik-e neki a választott szak, egyúttal az is kiderül, meg tud-e felelni a tanulmányi követelményeknek.

Mennyibe kerül?

Hallgatói önkormányzati díj: 19,20 Euro (ebben egy alap balesetbiztosítás is benne van).

Közlekedési diákbérlet (Semesterkarte): Bécsben az összes közlekedési eszközre jó. Akinek állandó lakcíme lesz a bécsi, 75 Eurót, aki pedig másodlagos lakcímmel rendelkezik, 150 eurót fizet 5 hónapra ezért.

A tankönyvek, jegyzetek, Skriptek: nem olcsók, 20 és 90 Euro közötti áron lehet ezeket újonnan megvásárolni, azonban az egyetemi tankönyvbörzében jutányos áron is hozzá lehet jutni.

Étkezés: az egyetemi menzákon a választék egyszerű, az árak szintén változók, egy menü 5 euró körül van általában.

Lakhatás: Kollégiumi férőhelyet intézni a már meglévő diákigazolvánnyal lehet, de bejelentkezni célszerű minél előbb, akár márciusban is. Egy átlagos kollégiumban a kétágyas szoba nagyjából 300 Euró, az egyszemélyes szoba pedig már 400 Euró fölött.

Összköltség: tokkal-vonóval alsó hangon is legalább kell havi 700-900 Euró ahhoz, hogy valaki Bécsben tanulhasson.

A teljes, ennél sokkal részletesebb posztot itt találjátok.

Külföldi állásajánlatok százai egyetlen kattintásra! Ne hagyd ki!

(Fotó: univie.ac.at)

Share.

About Author

Leave A Reply