Mennyi pénzed veszi el a magyar állam?

0

A jó hír az, hogy már van, ami nyugat-európai színvonalú Magyarországon. A rossz, hogy ezek az adóterhek, nem csoda, hogy a magyarokat az unión belül is nagyon magasnak számító adóterhelés sújtja.

Az Institut Économique Molinari francia kutatóintézet minden évben összehasonlítja az uniós országok munkavállalóinak adóterhelését, úgy, hogy nem csak a bruttó bérre rakódó terheket veszi figyelembe, hanem a fogyasztás megadóztatását, tehát az áfát is belekalkulálja.

A kutatóintézet becslése szerint egy tipikus magyarországi dolgozó esetében a bruttó bér 50,9 százalékának megfelelő mennyiségű pénzt szed be az állam, ami a hetedik legmagasabb arány az EU-ban, és az egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszert alkalmazó országok között a legmagasabb.

Külföldre mennél dolgozni? Válogass közel 1000 állásajánlat közül egy kattintásra!

A kutatás arra jutott, hogy az EU-ban az egykulcsos szja-t alkalmazó országokban valamivel magasabb az átlagos adóterhelés, mint ott, ahol progresszív adórendszer van érvényben – írta a Portfolio.

Ez azért is lehetséges, mert a jövedelmek eloszlása nem normális, mindenhol többen keresnek az átlag alatt, mint felette, így a progresszív rendszerekben a legtöbben az alacsonyabb jövedelemsávokba esnek, és alacsonyabb adókulccsal adóznak.

(Forrás: portfolio.hu)

Share.

About Author

Leave A Reply