Menni vagy maradni, avagy a válságot hozó vasárnap

5

Valószínűleg sokan éreznek úgy, mint Kriszta, akinek a vasárnapi választás komoly dilemmát és legalább akkora magánéleti válságot hozott. Hogy miért, az rögtön kiderül.

„Hogy nekem mit hozott a vasárnap? Elmondom. Dióhéjban: válságot. Válságot a legfontosabb kapcsolataimban, válságot a mindennapi életemben, válságot a lelkemben.

Tizenegy évnyi jóban-rosszban után (márpedig ennyi idő alatt jutott bőven mindkettőből), ma ott tartunk, hogy a férjem el akarja hagyni az országot. Szélsőséges? Talán. Megértem? Igen. Én is menni akarok? Nem. És igen.

Világéletemben azt vallottam, hogy én röghöz kötött vagyok, túl fontos a családom, a barátaim, itt van az életem, idegennek érezném magam bárhol másutt.

Vasárnap viszont valami eltört bennem.

Te felvennél másik állampolgárságot?

Olyan mélységesen csalódott vagyok, és olyan ostobának, naivnak érzem magam… Komolyan eljátszottam a gondolattal, hogy nem akarok egy olyan országban élni, nem akarok olyan helyre gyerekeket szülni, ahol ilyen mértékű a gyűlölet.

Ahol az emberek egymásnak esnek, ismeretlenül, arc nélkül mocskolódnak, mert a meggyőződés vagy a tehetetlen düh olyan indulatokat vált ki belőlük, ami régen túlmutat a normális kereteken.

A férjem el akar menni. Azt mondja, itt nincs jövőképünk.

Fél, dühös ő is. Nekem pedig megszakad a szívem. Érte. Értünk. A szüleimért, akik nyilván nem fognak külföldre költözni velünk. Ha arra gondolok, hogy esetleg nem láthatják majd az unokáikat felnőni, hogy nem vehetnek részt szervesen a mindennapi életükben, görcsbe rándul a gyomrom.

A férjemnek senkije sincs rajtam kívül. Árva. Az anyukáját nem egész egy éve veszítettük el. (…) Látom, ahogy a gondosan felépített életem széthullik.

Akiket szeretek, szétszóródnak a világban. Pedig csak ez az egy életünk van. És nincs értékesebb, mint az idő, amit azokkal töltünk, akik tényleg fontosak. De hogyan mondhatnám, hogy ne menjenek? Milyen érvet hozhatnék fel amellett, hogy itt jobb lesz? Ahhoz, hogy őszintén mondhassam, hinnem kellene benne… És én már nem tudom, miben higgyek.”

A teljes írást itt olvashatjátok el.

Egy londoni magyar levele a Fidesz-szavazóknak

(Fotó: pixabay.com/love_sun)

Share.

About Author

5 hozzászólás

 1. Csigavér.

  Magánélet: tárgyalni, közvetíteni az emocionális érdekedet meg kell tanulnod. Egyezségre jutni, megállapodni a férjeddel.

  Férjed semmit se veszíthet. Te meg nagyon sokat. Nagyon szenvednél szíved mélyén. A lelki szenvedéstől pedig óvakodj. A lelki nyugalom mindennek az alapja.

  Ha valami nem tetszik, Kutasd ki az okát. Hideg fejjel. próbáld meg megérteni. És tegyél ellene, ha nem tetszik.

  Azok akik dühösek, indulatosak, azokat könnyű irányítani. És könnyű szellemi, kreatív energiáikban blokkolni.

  Az elfogulatlan, racionális, józan megítélése az eseményeknek kevés ember kiváltsága.
  Hideg fej. Nem szabad félelemből, vagy irracionális vágyakkal értelmezni a körülvevő világot.

  Nyugalom, nincs itt semmi baj. Ugyanúgy megy az élet itthon Magyarországon tovább. Az emberek nagyrészt elégedettek.

 2. És nincs értékesebb, mint az idő, amit azokkal töltünk, akik tényleg fontosak. -.te irtad.Ha igy erzed ne menj.Soha nem leszek tökeletesen boldog külföldön sem.Hiaba lesz ott a ferjed(akinek nincsenek szülei,es valoszinüleg nem kötödik vagy kevesbe kötödik az orszaghoz es a barataihoz mint te),hiaba lesz több(????) penzed mint itthon.Minden mas csak duma,meg mellebeszeles.
  A ferjednek üzenem:milyen jövökepe lenne egy barmely masik europai országban,vagy Amerikában???? Elt mar külföldön?Tudna a szakmajaban dolgozni?Gondolkozzon el mi az amit ö maga nem tehet meg a sajat hazajaban.Mi az ?????Mi az amiben gatoljak???Konkretan az ö eleteben.Es mi az amit máshol megtehet.

 3. Ez egy nagyon rossz helyzet, teljes mértékben átérzem. A baj csak az vele, hogy nem akarom előrevetíteni a jövőt, de valószínűleg elfognak válni útjaitok, ha nem sikerül egyezségre jutnotok. Férjed nem lesz boldog itthon, te nem lennél boldog külföldön. Egy életünk van, és nincs több sansz. Nem mondhatom, hogy ok, majd a következő életemben kipróbálom, hogy milyen az érem másik oldala. Próbáljatok meg kompromisszumot kötni. Menjetek ki, próbáljátok meg, hogy milyen az élet külföldön. Ne halj meg úgy, hogy azt érzed, mi lett volna ha! Kipróbáljátok, és ha nem jön be, akkor nyugodt lelkiismerettel mondhatjátok, hogy megpróbáltuk, de nem megy.Jóval túl a 4 x-en ugyan ebben a cipőben járok. És üzenem az előttem szólónak, hogy igen is van baj itthon, és nem is kicsi!!!!

  • A férje érzelmileg manipulálva van. Simán boldog lehet itt is Magyarországon. Minden adott. Munkalehetőség millió van, rend van, gazdasági prosperitás, üzleti lehetőségek is vannak, minden adott.

   Nincs itthon Magyarországon semmi baj, amiről irsz. Ez csak egy kreált tudat, félelem alapú manipulálás. “Hogy jaaj despoták, meg jaaaj ők irányítanak” ->ne olvass annyi indexet! se HVG t. Mert minek?? Ez az ország Ukrajna és Ausztria között van félúton. És ez mindig is így lesz, mert az impulzust nem tudod kiiktatni sem Keletről sem Nyugatról. (sem Északról sem Délről) ez mentalitásra, kultúrára, közügyekre mindenre kifejteti hatását.

   Ideje lenne tiszta, hideg fejjel gondolkozni. Orbán Viktor mint miniszterelnök a legversenyképesebb. Ő a leggyorsabb, a legügyesebben , legrafináltabb.
   Ezért ő nyert harmadjára is. Korszakot teremtett.
   A második Gyurcsány. Ők ketten nyilvánvalóan beszélnek egymással. Zseniális tervükben mindannyiunkat átvernek. Lefedik a parlamentet, a cirkuszt is előre megbeszélték. A 2006 os MTV székház ostroma alatt is, hogy ne mondjon le Gyurcsány, így 2/3 a lett a Fidesznek, aki visszaoszt Gyurcsány nak is pénzt, hogy meglegyen a látszat ellenzék. Kormány és ellenzék kisajtatitva.
   igaz az osztályharc elmélet. (nem véletlenül távolították el Marx szobrát a Corvinus Közgazdaságtudományi Egyetemről)

   mi lent vagyunk, és ők fent. Kizsákmányolás van, valamennyire. De ez minden társadalmi hierarchia berendezk. így van valamennyire.

   Ez teljesen normális. Az alku szabja meg, hogy mennyire. Az embereket érzelmek útján tökéletesen lehet irányítani. Mert nem látnak tőle.

   Nem értékelik tiszta fejjel, a biztosan igaz premisszákból kiindulva racionálisan a körülvevő világot.

Leave A Reply